Potvrda izborne pobjede

Ključna američka agencija dala zeleno svjetlo za prijenos vlasti na Bidena. Trump: ‘Učinite što je potrebno’

Hina

Reuters

Reuters

rump je objavio da nastavlja borbu na osporavanju izbornih rezultata. "Vjerujem da ćemo nadjačati", rekao je TrumpAmerička uprava za opće poslove (GSA), koja mora dati potvrdu za predsjedničku tranziciju, u ponedjeljak je izvijestila izabranog predsjednika Joea Bidena da može formalno početi proces prijenosa ovlasti.


“Ozbiljno shvaćam ovu ulogu i, zbog najnovijih događanja koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem danas ovo pismo kako bih omogućila da Vam sredstva i službe budu dostupne”, napisala je u pismu upućenom Bidenu šefica ove savezne agencije Emily Murphy.


Predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da preporučuje Murphy i njezinom timu “da učini što je potrebno učiniti vezano uz inicijalne protokole te da je rekao i svom timu da tako postupi”.
Zastupnici u Kongresu i pripadnici poslovnog svijeta posljednjih su dana vršili pritisak na ovu malo poznatu saveznu agenciju čije je formalno priznavanje rezultata američkih izbora ključno za prijenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja.


GSA je ranije objavila da će Murphy, koju je na to mjesto 2017. imenovao Donald Trump, utvrditi ili formalno odobriti prijenos vlasti kada bude jasno tko je pobjednik.


“Suprotno medijskim izvješćima i insinuacijama, moja odluka nije donesena iz straha ili favoriziranja”, napisala je Murphy.


Nešto ranije u ponedjeljak ova je savezna agencija priopćila da još nije odobrila tranziciju, ali da će o tome izvijestiti Kongres sljedeći tjedan.


Njezino zeleno svjetlo za početak prijenosa ovlasti na tim izabranog predsjednika Joea Bidena zapravo je i potvrda njegove izborne pobjede.


Američki predsjednik Donald Trump ovlastio je u ponedjeljak ključnu saveznu agenciju da počne raditi s prijelaznim timom izabranog predsjednika Joea Bidena, iako i dalje kani nastaviti svoju borbu za promjenu izbornih rezultata.


Trump, koji je odbio priznati rezultate izbora održanih početkom studenoga, tvitao je da odobrava tu mjeru kratko nakon što je objavljeno da je Uprava za opće poslove kontaktirala Bidenov tim kako bi olakšala tranziciju ovlasti.


Bidenov ured za tranziciju potvrdio je taj potez. “Današnja odluka potreban je korak kako bi se počeli rješavati izazovi koji stoje pred našom nacijom, uključujući stavljanje pandemije koronavirusa pod kontrolu i oporavak našeg gospodarstva”, kazao je direktor tranzicijskog tima Yohannes Abraham u priopćenju.


“Ta konačna odluka predstavlja ujedno i definitivnu administrativnu akciju kako bi se formalno počeo tranzicijski proces sa saveznim agencijama”, naveo je Abraham.


Trump je objavio da nastavlja borbu na osporavanju izbornih rezultata. “Vjerujem da ćemo nadjačati”, rekao je Trump ipak dodajući da je “u najboljem interesu” zemlje dopustiti da proces tranzicije započne.