Xi Jinping u posjetu Grčkoj

Kinezi u grčku luku ulažu još 670 milijuna dolara. I to nakon što su već uložili 880 milijuna

Hina

Xi Jinping i Kiriakos Micotakis / REUTERS

Xi Jinping i Kiriakos Micotakis / REUTERSKineski predsjednik Xi Jinping susreo se u ponedjeljak u Ateni s grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom u vrijeme kada se Kina priprema za veća ulaganja u toj europskoj zemlji.


»Ne radi se samo o suradnji dviju zemalja već i suradnji između dviju kultura«, rekao je Xi Jinping nakon susreta. Ovo je prvi posjet nekog kineskog predsjednika Grčkoj u 11 godina, navodi kineska novinska agencija Xinhua.


»Naša je dužnost poboljšati suradnju u svim sektorima« i učiti od »velike mudrosti drevnih civilizacija«, napisao je kineski predsjednik u članku za grčke novine Kathimerini.
Kasnije će na susretu s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom potpisati nekoliko sporazuma u sektorima trgovine, energetike i financija.


Grčka vlada je je prošlog mjeseca dala kompaniji Cosco zeleno svjetlo za nadogradnju luke u vrijednosti 670 milijuna dolara. Kina je već uložila preko 880 milijuna dolara u taj projekt koji je ključan za transkontinentalnu inicijativu Pojas i put.


Trodnevni posjet kineskog predsjednika Grčkoj odvija se u vrijeme rastuće zabrinutosti zbog kineskog utjecaja u Europi.