Reakcija iz Pekinga

Kinezi odgovorili NATO-u: “Pokazujete mentalitet hladnog rata i želite umjetno stvoriti sukobe”

Hina

REUTERS

REUTERS

Na samitu u ponedjeljak u Bruxellesu, čelnici zemalja NATO-a spomenuli su zabrinutost zbog Rusije, ali i Kine.Peking je u utorak optužio NATO da pretjeruje s “teorijom o kineskoj prijetnji”, dan nakon samita Sjevernoatlantskog saveza koji je spomenuo “sistemski izazov” koji predstavlja Kina.


U priopćenju, kinesko veleposlanstvo pri EU-u optužilo je NATO da pokazuje “mentalitet hladnog rata” i želi “umjetno stvoriti sukobe”.


Na samitu u ponedjeljak u Bruxellesu, čelnici zemalja NATO-a spomenuli su zabrinutost zbog Rusije, ali i Kine.
“Ambicije koje ima Kina i njezino odlučno ponašanje predstavljaju sistemski izazov za međunarodni poredak utemeljen na pravilima i u domenama važnim za sigurnost Saveza”, ustvrdili su saveznici.


Po kineskom veleposlanstvu, izraz sistemski izazov “kleveće mirni razvoj” zemlje koja ima dvadeset puta manje nuklearnih glava nego zemlje NATO-a.


U ponedjeljak je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pokušao ublažiti riječi iz završne deklaracije.


“Kina nije naš protivnik, naš neprijatelj”, rekao je. “Ali moramo se suočiti s izazovima koje predstavlja Kina za našu sigurnost”.


“Rusija i Kina žele nas podijeliti, ali naš je savez čvrst. NATO je jedinstven a SAD su se vratile”, rekao je američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za novinare.