Veliki problem

Kineski savjetnik za koronavirus otkrio kad očekuje vrhunac epidemije: ‘Ne znamo zašto je toliko zarazan’

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Epidemija koronavirusa u Kini vrhunac bi mogla dosegnuti u drugoj polovici veljače, dok završetak epidemije očekuje u travnjuGlavni zdravstveni savjetnik kineske vlade za epidemiju koronavirusa Zhong Nanshan za Reuters je otkrio da bi aktualna epidemija u Kini vrhunac mogla dosegnuti u drugoj polovici veljače. Zatim bi se situacija trebala pomalo smiritivati, dok završetak epidemije očekuje u travnju.


Ovaj 83-godišnji epidemiolog svjetsku slavu stekao je djelovanjem u suzbijanju epidemije SARS-a 2003. godine. Za Reuters je izrazio žaljenje za doktorom Lijom Wenliangom, koji je prvi upozorio svijet na epidemiju koronavirusa, a preminuo je prošlog tjedna od zaraze upravo tim virusom. Kineske vlasti optužile su Lija Wenlianga za širenje panike i tračeva.


– Većina ga smatra herojem. Tako sam ponosan na njega”, suznih je očiju rekao Nanshan za Reuters.
Nanshan je otkrio da se situacija u nekim kineskim provincijama već poboljšava i da se smanjuje broj novih slučajeva zaraze.


– Međutim, ne znamo zašto je ovaj tip virusa toliko zarazan i to je veliki problem, upozorio je Zhong Nanshan.


Smatra da bi lokalne vlasti u Wuhanu trebale snositi određenu odgovornost jer svoj posao nisu obavile dobro pa su izgubile kontrolu nad širenjem koronavirusa u ranoj fazi epidemije. No, hvali reakciju državnih vlasti, koje su cijelu provinciju pretvorile u veliku karantenu. Sve uvedene mjere kineskih vlasti smatra neophodnima.