Borba protiv bolesti

Kina traži od izliječenih od koronavirusa da daju svoju plazmu

Hina

Reuters

Reuters

Farmaceutski laboratoriji su u utrci s vremenom u izradi postupka liječenja i cjepiva protiv te bolesti kojom se zarazilo više od 70.500 osoba i koja je odnijela najmanje 1770 života u KiniPEKING Kineske zdravstvene vlasti zatražile su u ponedjeljak od osoba koje su preboljele koronavirus da daju krv kako bi izvukli plazmu za liječenje oboljelih koji su u teškom stanju.


Farmaceutski laboratoriji su u utrci s vremenom u izradi postupka liječenja i cjepiva protiv te bolesti kojom se zarazilo više od 70.500 osoba i koja je odnijela najmanje 1770 života u Kini.


Plazma bivših pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom koji je izazvao epidemiju Covid-19 sadrži antitijela koja bi mogla omogućiti smanjenje virusnog opterećenja teško oboljelih, rekao je na konferenciji za novinare dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.
“Molim one koji su ozdravili da daju plazmu, što će dati nadu teško oboljelima”, rekao je Guo Yanhong.


Jedanaest hospitaliziranih pacijenata u Wuhanu, žarištu epidemije, primilo je transfuziju plazme prošlog tjedna, precizirala je Sun Yanrong iz Biološkog centra ministarstva znanosti i tehnologija.


“Jedan od njih je već kod kuće, drugi može ustati i hodati, a ostali su na putu ozdravljenja”, dodala je. 


Poziv na davanje plazme je upućen dan nakon što je jedan državni laboratorij objavio pozitivne rezultate kliničkih testiranja u jednoj bolnici u Wuhanu.


China Nationalan Biotec Group jamči u svom postu na mreži WeChat da se oboljelima koji su primili transfuziju plazme u “24 sata poboljšalo stanje”.


“Klinički testovi su pokazali da su transfuzije plazme osoba koje je ozdravile bezopasne i učinkovite”, dodala je Sun.


Donori će biti testirani kako bi se provjerilo da ne mogu prenijeti virus, precizirala je Wang Guiquang, šef službe Peking University First Hospitala.


U Ženevi je direktor programa za hitna stanja u Svjetskog zdravstvenoj organizaciji (WHO) Michael Ryan objasnio da se upotreba plazme bivših pacijenata pokazala učinkovitom za neke bolesti i naglasio da ta metoda nije uvijek uspješna.


Moramo proučiti kako ju koristiti, kojim pacijentima bi mogla najviše koristiti i u kojem trenutku, istaknuo je na konferenciji za novinare u Ženevi.


Direktorica WHO-ovog Odjela za globalnu pripremu za infekcije, dr Sylvie Briand je pozvala na “oprez s krvnim pripravcima kojima se mogu prenijeti druge bolesti” i naglasila važnost poštivanja protokola.