Neslavni rekorderi

Kina ove godine uhitila 48 novinara, više nego ijedna druga zemlja

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Kina je zamijenila Tursku na prvom mjestu toga popisa kao najsurovija zemlja prema toj profesiji, objavio je u srijedu Odbor za zaštitu novinara (CPJ)

NEW YORK – Kina je ove godine uhitila najmanje 48 novinara, više nego ijedna druga zemlja, zamijenivši Tursku na prvom mjestu toga popisa kao najsurovija zemlja prema toj profesiji, objavio je u srijedu Odbor za zaštitu novinara (CPJ).Najmanje 250 novinara uhićeno je širom svijeta ove godine, kaže se u izvješću, koje odbor objavljuje svake godine. Prošle godine ukupno ih je uhićeno 255, dodaje izvješće.

U Kini se broj povećao u odnosu na prošlu godinu za jedan. Izvješće zamjećuje da “broj postojano raste otkad je predsjednik Xi Jinping učvrstio političku kontrolu nad zemljom i pokrenuo žešću kontrolu nad medijima”.


U izvješću se posebno ističe provincija Xinjiang u kojoj je milijun članova muslimanskih etničkih skupina internirano u logore, što je “dovelo do uhićenja desetaka novinara, među kojima i nekih koji su već bili u zatvoru za novinarski rad ranijih godina”.


Upitana o tom izvješću na redovitoj novinskoj konferenciji u Pekingu, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je rekla da CPJ nema nikakav kredibilitet.
“Možete biti sretni što radite u Pekingu a ne u Washingtonu”, poručila je novinarima.


Turska je ove godine uhitila 47 novinara, manje nego prošle godine kad ih je bilo 68. Saudijska Arabija i Egipat po 26, Eritreja 16, Vijetnam 12 i Iran jedanaest, dodaje izvješće.


U njemu se naglašava da su “autoritarizam, nestabilnost i prosvjedi” ove godine doveli do povećanja broja uhićenih novinara na Bliskoj istoku.


Oko 8 posto zatvorenih novinara bile su žene, što je pad u odnosu na 2018. kad ih je bilo 13 posto.


Novinari su najviše završavali u zatvoru zbog praćenja politike, ljudskih prava i korupcije.