Posredovanje

Kina objavila da će poduzeti konkretne napore da se pronađe “mirovno rješenje za ukrajinsku krizu”

Hina

Reuters

Reuters

Li je kazao kako će Kina osnažiti razmjenu i dijalog sa svim stranama, uključujući RusijuKina će poduzeti konkretne napore za pronalazak političkog rješenja ukrajinske krize, prenosi kinesko ministarstvo vanjskih poslova riječi posebnog izaslanika Lija Huija u subotu.


Kina se uvijek držala objektivnog i pravednog stava po pitanju Ukrajine, zagovarala je mir i razgovore, prenosi ministarstvo Lijeve riječi ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.


Li, posebni izaslanik Kine za euroazijska pitanja i bivši veleposlanik u Rusiji, održao je sastanke s Lavrovom i njegovim zamjenicima Andrejem Rudenkom i Mihailom Galuzinom.
Dvije strane razmijenile su mišljenja o kinesko-ruskim odnosima i političkom rješenju za ukrajinsku krizu te su se usuglasile da je nedavni posjet kineskog predsjednika Xija Jinpinga Moskvi dodatno produbio međusobno političko povjerenje, piše kinesko ministarstvo.


Lijev posjet Rusiji došao je na kraju turneje u nekoliko zemalja. Peking je rekao da je njezin cilj bio raspraviti „političko rješenje“ za kraj sukoba, a u sklopu nje sastao se i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.


Li je kazao kako će Kina osnažiti razmjenu i dijalog sa svim stranama, uključujući Rusiju, stoji u priopćenju ministarstva.


“Kina je uvijek slijedila svrhe i načela Povelje UN-a, držala se objektivnog i pravednog stava, aktivno zagovarala mir i promicala pregovore, odlučivala o vlastitom stajalištu prema srži same stvari i uvijek čvrsto stajala na strani mira i dijaloga”, rekao je Li.