Brutalni obračuni

Karteli ubijaju ljude zbog avokada: ‘Isplativije je od kokaina, cijene su odletjele u nebo’

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Kutija s 11 kila avokada koštala je 66 dolara, oko 440 kuna, dakle 40 kuna po kilogramu. No sad je skočila na 110 dolara. Svaki četvrti kamion s avokadom se krade, svakoga dana...U obračunima meksičkih mafijaških kartela samo prošle godine stradalo je 35.964 ljudi. No, više se ne ubijaju samo zbog trgovine kokainom, već je krenuo rat bez granica za kontrolu nad tržištem – avokada.


Ultrapopularno voće trenutno je isplativije od kokaina – nema popularne dijete bez avokada, nema medijskih nutricionističkih savjeta koji bi ga izostavili, piše Jutarnji.


Avokado je hit: cijena mu stalno raste, a usprkos tome na tržištu ga nema dovoljno, prenosi NPR. Američki mediji izvještavaju da tamošnji restorani ne mogu više udovoljiti potražnji, pa umjesto avokada u salatama i sličnim jelima serviraju druge plodove.
Zbog vrućina i suše cijene su odletjele u nebo. U samo godinu dana cijena meksičkog avokada porasla je za 129 posto, kaže David Magana, analitičar Rabobanka u Kaliforniji, za USA Today. Kutija s 11 kila avokada koštala je 66 dolara, oko 440 kuna, dakle 40 kuna po kilogramu. No sad je skočila na 110 dolara, rekao je Carlos Thome, menadžer poznatog meksičkog restorana El Tepeyac ​u Los Angelesu, za ABC News. To je 730 kuna.


Trenutno avokada uopće nema jer se čeka nova žetva. Ugostitelji se snalaze, među ostalim koriste smjesu tikvica, maslinova ulja i par egzotičnih sastojaka (meksički tomatillosi i papričica japaleno) da bi dobili umak gotovo identičnog okusa kao što ga ima guacamole, poznati umak od avokada. Za to su najbolje meksičke tikvice calabacita, slične teksture i okusa poput avokada. Avokado je postao toliko vrijedan da ga se falsificira i vara kupce. I da se za njega prolijeva krv.


Kao i ostalo voće i povrće, Amerikanci većinu avokada kupuju iz Meksika, skoro 99 posto. Uslijed velike potražnje u Meksiku se krče stoljetne šume da bi se proširili nasadi pod avokadom, čiji uzgoj troši i jako puno vode, što negativno utječe na okoliš jer u nedostatku vode propadaju drugi usjevi i šume. Oko 80 posto američkog tržišta avokada potječe iz meksičke pokrajine Michoacan, jedne od pokrajina s najžešćim kriminalnim obračunima, prenosi britanski Guardian. Uruapan, mjesto u kojem je ovog tjedna osvanulo 19 izmasakriranih tijela, drugi je najveći grad u toj pokrajini.Mafijaški karteli bore se za zaradu u unosnoj trgovini. Svaki se četvrti kamion s avokadom ukrade svakoga dana.


“Avokado je industrija vrijedna milijarde dolara, suviše atraktivna za mafijaške skupine”, kaže Falko Ernst, viši analitičar meksičkog ogranka Međunarodne krizne skupine (ICG – International Chrisis Group), utjecajnog međunarodnog think thanka.


U Meksiku se za prevlast bori najmanje 20 dobro naoružanih kriminalnih skupina, procjenjuje ICC. Kako nijedna nije u stanju odnijeti prevlast i osigurati dominaciju u zemlji od 112 milijuna stanovnika, to znači da traje neobjavljeni mafijaški rat s gotovo svakodnevnim žrtvama.Meksički uzgajivači avokada žale se proteklih godina da im je unatoč velikoj potražnji gotovo nemoguće raditi jer je distribucija i prodaja pod kontrolom mafije, a vlast ne čini ništa da im pomogne. Tko želi nešto zaraditi, mora veći dio zarade dijeliti s kakvom mafijaškom organizacijom. Ali ni oni mu ne mogu garantirati zaštitu od svoje konkurencije, piše Jutarnji.