Carola Rackete

Kapetanica Sea-Watcha o spašavanju migranata: ‘To nije bio čin nasilja, nego samo neposluha’

Hina

Carola Rackete / Foto Reuters

Carola Rackete / Foto Reuters

»Situacija je bila očajna, a moj je cilj samo bio da iskrcam na tlo iscrpljene i očajne ljude. Bilo me strah«, rekla je mlada Njemica dodavši kako je strahovala kako će migranti počiniti samoubojstvo skakanjem u more jer ne znaju plivatiLAMPEDUSA Mlada kapetanica Sea-Watcha, Carola Rackete, koja je uhićena nakon što je bez dopuštenja uplovila u luku Lampedusa na Siciliji kako bi iskrcala migrante, rekla je da njezin manevar nije bio »čin nasilja, nego samo neposluha« u očajnoj situaciji.


»To nije bio čin nasilja, samo neposluh«, kazala je u intervjuu za Corriere della Sera u nedjelju Carola Rackete, optužena za pokušaj opasnog manevra protiv patrolnog čamca koji je htio spriječiti pristajanje.


»Situacija je bila očajna, a moj je cilj samo bio da iskrcam na tlo iscrpljene i očajne ljude. Bilo me strah«, rekla je mlada Njemica dodavši kako je strahovala kako će migranti počiniti samoubojstvo skakanjem u more jer ne znaju plivati.
»Zasigurno nisam htjela udariti u patrolni čamac, moja namjera nije bila nikoga dovesti u opasnost, već sam se ispričala i opet se ispričavam«, nastavila je ona.


Njezin manevar za kormilom Sea-Watcha u noći s petka na subotu kako bi pristala u luci Lampedusi nije nikoga ozlijedio i humanitarni brod je uspio iskrcati 40 migranata koje je spasio 17 dana prije kod obala Libije.


Rackete je uhićena jer je »pružala otpor ratnom brodu«, što nosi kaznu od 3 do 10 godina zatvora. Stavljena je u kućni pritvor i bit će izveden pred sud početkom tjedna u Agrigentu.