Suprotstavljeni prosvjedi

Kaos u Venezueli: Sukobi na ulicama nakon masovne nestašice struje

Hina

Reuters

Reuters

Nakon masovnog prekida opskrbe strujom, pristaše venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura i njegova protivnika Juana Guaidoa odazvali su se na pozive svojih vođa i prosvjedovali u subotu diljem zemlje, a u prijestolnici Caracasu bilo je sukoba s policijom koja je odgovorila suzavcem, prenose agencije. Dan nakon kaotičnog nestanka struje u cijeloj zemlji, a za što se dvojica suparničkih čelnika uzajamno optužuju, pristaše oporbe odjeveni u bijelo zaputili su se prema središtu Caracasa, piše agencija AFP. Istodobno, tisuće Madurovih pristaša, u crvenim odorama, okupile su se čekajući obraćanje Madura koji krivca za prekid opskrbe strujom vidi u sabotaži dirigiranoj iz Sjedinjenih Država.Venezuelske vlasti nikad ne iznose službene statistike broja prosvjednika. Televizija je emitirala snimke sukoba prosvjednika s policajcima kojih je impresivan broj raspoređen po gradu i koji su blokirali ulice u pojedinim dijelovima Caracasa, prenosi agencija dpa.Guaidó se proglasio predsjednikom 23. siječnja u čemu su ga podržale Sjedinjene Države i pedesetak država i od tada traje njegovo odmjeravanje snaga s Madurom koji uz sebe još ima vojsku i policiju te potporu Rusije i Kine. U poruci na Twitteru u subotu ujutro Maduro je obećao boriti se protiv »brutalne agresije na njegov narod« i poručio »Nikada se nećemo predati«. Guaidoa optužuje da ga pokušava srušiti državnim udarom uz pomoć »američkih imperijalista«.Ionako krhko venezuelsko gospodarstvo teško je pogođeno prekidom opskrbe strujom. Prema lokalnom tisku u petak su bile pogođene 22 od 23 države Venezuele kao i glavni grad. Nestašice struje uobičajene su, no premda su vrlo česte na zapadu zemlje, u Caracasu su rijetke. Opskrba električnom energijom djelomično je uspostavljena u petak popodne u nekim četvrtima Caracasa, a nakon toga slijedio je novi prekid. Guaido je na Twitteru pozvao cijeli venezuelski narod da se masovno na ulicama »suprotstavi uzurpatorskom, korumpiranom režimu koji je uronio našu zemlju u mrak«.Madurova vlada, s druge strane, najavila je da će UN-u dostaviti dokaze o odgovornosti SAD-a za nestašicu električne energije. Te će informacije biti predane izaslanstvu Visokoga povjereništva UN-a za ljudska prava koje se očekuje u Caracasu, priopćio je ministar prometa Jorge Rodriguez.Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava najavilo je u petak da će poslati peteročlano izaslanstvo u Venezuelu kako bi se sastalo sa »žrtvama kršenja ljudskih prava«. Izaslanstvo bi trebalo pripremiti eventualni posjet visoke povjerenice, Čileanke Michelle Bachelet, kojoj je venezuelska vlada uputila službeni poziv, priopćeno je iz njezina ureda.

Ministar prometa tvrdi da je prekid opskrbe električnom energijom izazvan »kibernetičkim napadom na automatizirani sustav kontrole« hidroelektrane Guri, najveće u zemlji i jedne od najvećih u Latinskoj Americi, koja strujom opskrbljuje 80 posto Venezuele.


Premda točan uzrok prekida opskrbe električnom energijom nije poznat, stručnjaci optužuju vladu da nije dovoljno ulagala u održavanje infrastrukture, dok venezuelska kompanija Corpoelec tvrdi da je prekid opskrbe uzrokovan sabotažom na hidroelektrani Guri.Maduro je vlast preuzeo nakon smrti svoga mentora Huga Chaveza 2013., a zadnjih godina Venezuela je u gospodarskom rasulu, s teškim nestašicama hrane i lijekova i inflacijom koja je lani iznosila najmanje 800.000 posto. Vlada socijalističkog predsjednika sve je izoliranija jer sve veći broj zemalja za krizu optužuje loše upravljanje Venezuelom koju je napustilo više od tri milijuna ljudi. U petak su bolnice proživljavale drame. U sveučilišnoj bolnici, 25-godišnja pacijentica Marielsi Aray umrla je pošto je njezin respirator ostao bez struje. Generatori u dječjoj bolnici u Caracasu otkazivali su i liječnici su se snalazili uz pomoć svjetala mobitela.U subotu se stanje malo popravilo, no 14 od 23 države Venezuele još su bile pogođene nestašicama struje..Stanje opskrbe električnom energijom pogoršalo se od nacionalizacije 2007., tvrde kritičari. U 2016. problem je dosegnuo kritičnu razinu pa je vlada proglasila 60-dnevno izvanredno stanje. U pokušaju štednje, vlada provodi kontrolirana isključenja u trajanju od šest sati. To nimalo ne pomaže jer se pokvari hrana u hladnjacima, a mrak potiče pljačkaše, piše BBC citirajući izjave stanovnika.