Slučaj Jacoba Blakea

Kaos u SAD-u se nastavlja: 17-godišnjak ubio dvoje prosvjednika, na ulicama “skupine za samoobranu”

Hina

REUTERS

REUTERS

Na snimkama objavljenim na internetu mladić, bijelac, ima u ruci jurišnu pušku. Na jednoj se snimci čini da bježi dok drugi mladić pada pogođen metkom u glavu. Na drugoj ga progoni skupina, on pada i okreće se s oružjem u ruci. U tom se trenutku čuju pucnjevi.Sedamnaestogodišnjak je uhićen u srijedu u vezi s ubojstvom dviju osoba na prosvjedima u američkom gradu Kenoshi, gdje je nakon pucanja policije u crnca nastao opasan ‘koktel’ načinjen od buntovnika i naoružanih skupina za samoobranu.


Predsjednik Donald Trump, u kampanji za predsjedničke izbore, ostao je dosljedan svom čvrstom stavu rekavši da šalje pojačanje u taj grad na sjeveru Sjedinjenih Država, gdje je policija u nedjelju teško ranila Jacoba Blakea, 29-godišnjeg Afroamerikanca, ispalivši mu više hitaca u leđa.


Nakon objavljivanja snimke tog događaja nižu se prosvjedi na kojima se traži pravda i privođenje policajaca koji su zasad samo privremeno udaljeni s dužnosti. Noćne straže su nerijetko prerastale u nasilje, pri čemu su se prosvjednici sukobljavali s policijom.
Unatoč uvođenju policijskog sata, raspoređivanju 250 vojnika Nacionalne garde i pozivima obitelji Jacoba Blakea na smirivanje stanja, stvar se ponovila u noći s utorka na srijedu.


U prilikama krajnje napetosti dvije su osobe ubijene hitcima iz vatrenog oružja a jedna je ranjena malo prije ponoći u još nejasnim okolnostima.


Sedamnaestogodišnjak, stanovnik susjednog sela Antiocha, tridesetak kilometara od Kenoshe, sumnjiči se za ta dva ubojstva i u pritvoru čeka podizanje optužnice, rekla je mjesna policija ne navodeći druge potankosti.


Lokalni mediji pišu da je viđen u društvu naoružanih ljudi koji se predstavljaju kao “milicija” i “skupine za samoobranu” koji štite grad. Šerif okruga David Beth potvrdio je da su oni prisutni u tom sektoru, ali nije rekao je li osumnjičenik pripadnik tih skupina.


Na snimkama objavljenim na internetu mladić, bijelac, ima u ruci jurišnu pušku. Na jednoj se snimci čini da bježi dok drugi mladić pada pogođen metkom u glavu. Na drugoj ga progoni skupina, on pada i okreće se s oružjem u ruci. U tom se trenutku čuju pucnjevi.


Predsjednik Trump nije komentirao taj tragični događaj, samo je osudio divljanje prosvjednika.


“Nećemo trpjeti pljačku, palež, nasilje i anarhiju na američkim ulicama”, objavio je na Twitteru republikanski milijarder obećavši, u skladu sa predizbornim sloganom, da će “uspostaviti ZAKON i RED” u Kenoshi.


Događaji u Kenoshi nastavak su velikog prosvjednog pokreta protiv rasizma nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojeg je policajac bijelac ugušio u Minneapolisu 25. svibnja.


Na prosvjedima diljem zemlje pozivalo se na strukturnu reformu policije i na preispitivanje povijesti SAD-a u kojoj više mjesta trebaju dobiti manjine koje su bile diskriminirane. Prosvjedi koje su ponegdje pratili pljačka i sukobi s policijom, smirili su se posljednjih tjedana.