Nevjerojatna situacija

Kaos u Pentagonu: Trump smijenio ministra obrane, trojica najviših dužnosnika dala otkaze

Hina

Mark Esper, donedavni ministar obrane / REUTERS

Mark Esper, donedavni ministar obrane / REUTERS

Esper se javno distancirao od Trumpa zbog njegovih ideja o gušenju prosvjeda protiv rasizma i policijskog nasiljaAmeričko ministarstvo obrane objavilo je u utorak da su trojica najviših dužnosnika dala otkaz u krajnje neobičnom grupnom egzodusu dan nakon što je predsjednik Donald Trump smijenio ministra obrane.


Ostavke su dali James Anderson,zadužen za kreiranje politike Pentagona, Joseph Kernan, podtajnik u ministarstvu obrane za obavještajne poslove, i Jen Stewart, predstojnica ureda ministra obrane.


Među zamjenama je i Anthony Tata, umirovljeni brigadni general i konzervativac koji daje zapaljive komentare o islamu i bivšem predsjedniku Baracku Obami.
Tata će preuzeti dužnost formiranje politike Pentagona, dok će Kash Patel, bivša pomoćnica pro-Trumpovu zastupniku Devinu Nunesu, preuzeti dužnost predstojnice ureda.


Smjene su se dogodile samo nekoliko dana nakon što je Trump izgubio na predsjedničkim izborima, iako još uvijek tvrdi da je pobijedio na izborima.


Esperova smjena nije bila posve neočekivana, jer Trump ima običaj smjenjivati dužnosnike koji se ne slažu s njim, pa je njegov odnos s Esperom bio napet od ljeta.


Esper se javno distancirao od Trumpa zbog njegovih ideja o gušenju prosvjeda protiv rasizma i policijskog nasilja.