Luksuzna pariška avenija

Kaos u Parizu: U prosvjedu žutih prsluka pljačka i palež na Elizejskim poljanama

Hina

Reuters

ReutersPljačka i palež trgovina na luksuznoj pariškoj aveniji u subotu 18. vikenda prosvjeda »žutih prsluka« protiv socijalne i fiskalne politike francuskog predsjednika označili su povratak na vandalizam kakvog tjednima nije bilo, pa je policija upotrijebila suzavac i privela sotinjak osoba, a premijer zatražio najoštrije kazne za izgrednike.


Na turistički vrlo popularnoj pariškoj arteriji Elizejskim poljanama, prosvjednici su palili novinske kioske i trgovine, koje su prethodno opljačkali i oživjeli scene vandalizma koje su 24. studenoga i 1. prosinca obišle svijet.U požaru podmetnutom u banci u prizemlju ozlijeđeno je lakše 11 osoba u susjednoj zgradi. »Dvije su osobe spašene od vatre. Žena i njezina beba bile su blokirane na drugom katu«, rekli su vatrogasci za agenciju AFP.Snage reda su suzavcem rastjerivale prosvjednike. Premijer Edouard Philippe došao je pružiti podršku snagama reda i ocijenio je nasilje »neprihvatljivim«. »Oni koji opravdavaju takve činove nasilja postaju suučesnici«, rekao je premijer.Trgovine Zara, Lacoste, Celio, Hugo Boss, Nespress, restorani, novinski kiosci i automobili oštećeni su i opljačkani u višesatnim napadima, a barikade su zapaljene, što .  Vlasti navode da je do 14 sati 14.500 osoba prosvjedovalo u cijeloj zemlji.Stotinu osoba je privedeno, prema podacima policije. Prema službenim podacima, koje osporavaju pripadnici »žutih prsluka«, prošle subote u cijeloj zemlji okupilo se 28.6000 osoba, ili deset manje nego na početku prosvjednih okupljanja.Osuđujući »profesionalce u razbijanju i neredu«, Christophe Castaner, ministar unutarnjih poslova, obećao je odgovoriti krajnje oštro. »Među prosvjedncima je više od 1500 ultranasilnih koji su došli razbijati, napadati. Od rana jutra željeli su zauzeti Slavoluk pobjede, sigurno ponosni što su taj spomenik oštetili 1. prosinca«, rekao je Castaner.

Revolucija


Na zidovima osvanule su prijeteće poruke poput »kraj velike rasprave, početak velikog nereda«, te »Shvaćate li uopće razloge bijesa?’»Današnji skupovi održani su po završetku dvomjesečne velike rasprave organizirane u cijeloj Francuskoj u pokušaju predsjednika Emmanuela Macrona da kanalizira bijes prosvjednika i da ponudi prijedloge. Rasprava je, prema anketama, povećala potporu Macronu no nije umirila prosvjednike.»Velika rasprava je maskarada«, ocijenio je Jean-Francois Bernard, prosvjednik u Parizu. Oko 5000 policajca i 6 oklopnih vozila bilo je mobilizirano u Parizu, gdje je održan i prosvjed za klimu na kojem se okupilo 45.000 ljudi.Demonstracije »žutih prsluka«, koje su naziv dobile prema fluorescentnim prslucima koje svaki vozač mora imati u automobilu, počeli su u studenom zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, a prerasli su u širi pokret protiv vlade koju se kritizira da je izgubila osjećaj za obične ljude.Macron je odustao od povećanja poreza na gorivo i u proračunu izdvojio dodatnih 10 milijardi eura za pomoć najsiromašnijima te je organizirao javne rasprave širom zemlje kako bi čuo mišljenja običnih ljudi. Prosvjedi su u prosincu prerasli u nerede, no zatim su sve do ove subote uglavnom bili mirni.Prosvjede podržava ili simpatizira oko 54 posto građana, po ispitivanju Ifopa provedenom 7. i 8. ožujka za portal Atlantico. Sredinom veljače potpora je iznosila 50 posto, a najviša je bila 72 posto.Macronova popularnost također se zadnjih tjedana popravila. Podržavalo ga je 28 posto građana, a što je bilo osam postotnih bodova više nego u prosincu, po ispitivanju Ipsosa čiji su rezultati objavljeni 6. ožujka.