Aluminij

Kanada ima odgovor na Trumpove carine: “Ovo je nerazumno, uzvratit ćemo brzo i odlučno”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Za svaki dolar kojim Sjedinjene Države budu oporezivale kanadski uvoz, uzvratit ćemo jednakom carinom", rekla je potpredsjednica vlade Chrystia FreelandKanada će za mjesec dana uvesti “recipročne mjere” vrijedne 2,3 milijarde eura kao odgovor na odluku Donalda Trumpa o vraćanju carine od 10 posto na kanadski aluminij, rekla je u petak potpredsjednica kanadske vlade Chrystia Freeland.


Ocijenivši Trumpovu odluku “nerazumnom”, Freeland je rekla da će premijer Justin Trudeau u idućih mjesec dana održati “konzultacije o dugom, iscrpnom popisu (američkih) proizvoda koji sadrže aluminij.”


“Recipročne mjere” stupit će na snagu nakon tih konzultacija, dodala je na tiskovnoj konferenciji.
Ottawa će na te “nepravedne carine” uzvratiti “brzo i odlučno”: “za svaki dolar kojim Sjedinjene Države budu oporezivale kanadski uvoz, uzvratit ćemo jednakom carinom”, rekla je potpredsjednica vlade.


“Nećemo pogoršavati stanje, ali se nećemo ni uzmicati”, istaknula je, dodajući da je “aluminijska industrija važna za kanadsko gospodarstvo” i da generira oko 10.000 izravnih radnih mjesta.


Američke carine na kanadski aluminij trebaju stupiti na snagu 16. kolovoza.


Vraćanje američkih carina događa se tek nekoliko tjedana pošto je početkom lipnja na snagu stupio novi ugovor o slobodnoj trgovini (USMCA) između SAD-a, Kanade i Meksika. Potonji je zamjena za NAFTA-u (Sjevernoamerički ugovor o slobodnoj trgovini) potpisanu 1994. koji je jednoglasno ocijenjen zastarjelim.


U lipnju 2018., usred pregovora u izmjeni NAFTA-e, Trump nije oklijevao da uvede kaznene carine na kanadski aluminij. Ottawa je odmah najavila pristojbu na američke proizvode (čelik i aluminij, ali i viski, kečap, narančin sok, jedrilice, motorne brodove, kosilice i drugo).


Donald Trump je u svibnju 2019. bio odustao od uvođenja carina uz uvjet da Kanada “ne preplavi naše tržište svojim izvozom i ne uništi sva naša radna mjesta u aluminijskom sektoru”.