SAD

Još jedna tužba, još jedna odbijenica: Sud u Pennsylvaniji Trumpu pokazao palac dolje

Hina

Donald Trump / foto: REUTERS/Carlos Barria

Donald Trump / foto: REUTERS/Carlos Barria

Pennsylvania je službeno potvrdila Bidenovu pobjedu 24. studenoga, a tužbom se pokušalo zaustaviti i potvrdu izbornih rezultata.Vrhovni sud američke savezne države Pennsylvanije odbacio je u subotu još jedan pravni pokušaj tabora američkog predsjednika Donalda Trumpa da ospori pobjedu protukandidata Joea Bidena u toj saveznoj državi.


Republikanski pokušaj odbacivanja glasova dostavljenih poštom u državi u kojoj je Biden pobijedio za 81.000 glasova propao je kao i njihov alternativni zahtjev da se ponište rezultati izbora i da parlament Pennsylvanije odredi pobjednika.


Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno.
Time je odbačena posljednja tužba Trumpova tabora u Pennsylvaniji.


Tužbom koju je podnio republikanski zastupnik u Predstavničkom domu Kongresa Mike Kelly željelo se proglasiti neustavnim zakon iz 2019. kojim je u Pennsylvaniji uvedeno široko pravo glasanja poštom.


Suci su poručili da se s takvim zahtjevom zakasnilo jer je podnesen više od godine od stupanja na snagu zakona te u trenutku kad su rezultati izbora očigledni.


Pennsylvania je službeno potvrdila Bidenovu pobjedu 24. studenoga, a tužbom se pokušalo zaustaviti i potvrdu izbornih rezultata.


Subotnja odluka Vrhovnog suda Pennsylvanije nastavlja niz desetaka izgubljenih tužbi koje su Trumpova kampanja i njegovi sljedbenici podnijeli širom SAD-a u pokušaju da ponište Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima 3. studenoga.


Trump i dalje odbija priznati poraz i tvrdi, bez dokaza, da su izbori namješteni te preko Twittera šalje desetke poruka o bizarnim teorijama zavjera.


Biden će prisegu položiti 20. siječnja 2021.