Traje brojanje

Još je nejasno što se dogodilo u Republici Srpskoj i je li Dodik doživio poraz. Pobjedu su proglasili – svi

Hina

Reuters

Reuters

SIP će nove podatke o rezultatima izbora objaviti u ponedjeljak u jutarnjim satimaJelena Trivić proglasila je u ponoć svoju pobjedu na izborima za predsjednika Republike Srpske što bi, bude li potvrđeno, bilo veliko iznenađenje jer bi značilo poraz Milorada Dodika, koji krajnje oprezno tvrdi kako se to nije dogodilo.


“Potpuno sam uvjerena u pobjedu. Razlika je na ovom postotku glasova nedostižna”, kazala je Trivić u izbornom stožeru Partije demokratskog progresa (PDP) u Banjoj Luci ustvrdivši kako je definitivno pobijedila Dodika.


U PDP-u su na temelju rezultata nakon prebrojanih 72,3 posto ili 468 tisuća glasova utvrdili kako je Trivić dobila 236 tisuća glasova ili 51,2 posto dok je Dodik dobio 225 tisuća glasova ili 48,7 posto.
Iako je preostalo za brojanje još oko još 170 tisuća glasova, zaključili su kako je prednost Trivić takva da je Dodik više ne može prestići.


Proglasivši se novom predsjednicom RS-a, Trivić je odmah najavila i svoj program djelovanja te je obećala kako kako neće biti diskriminacije građana koji žive u RS zbog njihove etničke pripadnosti, ali i da će pratiti politiku koja se vodi u Beogradu.


“Drugi narodi u BiH od mene će uvijek imati ispruženu ruku”, kazala je Trivić dodajući kako je spremna na kompromise, ali to očekuje i od drugih.


Nakon toga svoju verziju izbornih rezultata iznio je Dodik kazavši kako je SNSD postigao “maksimalni rezultat”.


Bio je ipak oprezan kazavši da je u ovom trenutku on u značajnoj prednosti nad Trivić te da nema razloga za sumnju u konačni ishod.


“Ne mogu ni sam kazati potpuno da je ovo pobjeda. Dovoljno sam ozbiljan da pričekam konačne rezultate”, kazao je Dodik dodajući kako računa najmanje 40 tisuća glasova prednosti.


U Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP) na ponoćnoj konferenciji za novinstvo nisu imali podatke o rezultatima izborne utrke za predsjednika RS.


Čelnik tog tijela Suad Arnautović iznio je samo djelomične rezultate izbora za Predsjedništvo BiH s prebrojanih nešto manje od 55 posto biračkih mjesta.


Po tim podacima, kandidatkinja za hrvatskog člana državnog vrha Borjana Krišto ima 117 tisuća ili 51 posto glasova a Željko Komšić 110 tisuća ili 48,64 posto glasova. No riječ je o preliminarnim podacima koji dolaze iz različitih dijelova BiH i oni ne mogu utjecati na činjenicu da je Komšić pobijedio zahvaljujući priljevu glasova iz dijelova Federacije BiH s bošnjačkom većinom.


Među bošnjačkim kandidatima SDP-ov Denis Bećirović na istom je uzorku imao 162 tisuće ili 55 posto glasova a Bakir Izetbegović 114 tisuća glasova, odnosno nepunih 40 posto glasova. Izetbegović je ranije priznao izborni poraz.


Podaci SIP-a potvrdili su pobjedu Željke Cvijanović u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH nad Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).


SIP će nove podatke o rezultatima izbora objaviti u ponedjeljak u jutarnjim satima.