Predostrožnost

Još 67 zaraženih koronavirusom na kruzeru, SAD šalje zrakoplov po Amerikance

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Američko veleposlanstvo u Tokiju navelo je u pismu putnicima da će zrakoplov stići u Japan navečer 16. veljačeTOKIO Još 67 putnika na kruzeru Diamond Princess u Japanu testirano je pozitivno na koronavirus, potvrdio je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato u subotu, dok je SAD objavio da šalje zrakoplov po američke putnike na kruzeru.


Američko veleposlanstvo u Tokiju navelo je u pismu putnicima da će zrakoplov stići u Japan navečer 16. veljače.


Veleposlanstvo je preporučilo da se, iz “predostrožnosti”, američki državljani vrate kući gdje će biti podvrgnuti daljnjim pretragama. Američki putnici s kruzera bit će, po povratku, u karanteni 14 dana.
“Razumijemo da je ovo frustrirajuće i promjena plana, ali ove mjere su sukladne našim pažljivim politikama čiji je cilj ograničiti potencijalno širenje bolesti”, stoji u pismu.


Dodaje se kako se putnici, ako napuste brod, neće moći “vratiti se u SAD određeno vrijeme” te da će Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donijeti “konačnu odluku” po tom pitanju.


Karantena na brodu završava 19. veljače.


Kruzer je u karanteni od pristanka u Yokohamu 3. veljače, nakon što je koronavirus potvrđen kod jednog putnika u Hong Kongu.


Na kruzeru je tada bilo oko 3 500 putnika, a gotovo 300 već ih je zaraženo koronavirusom, što je najveći broj zaraženih tim virusom izvan Kine, te su smješteni u japanske bolnice.