Vojska izdala upozorenje princu Hamzi

Jordanska vlada: Kraljev brat sa stranim akterima pokušao destabilizirati zemlju

Hina

Kralj Abdulah / Reuters

Kralj Abdulah / Reuters

Princ Hamza je kasnije rekao da je u kućnom pritvoru, a još nekoliko visoko pozicioniranih osoba je također uhićenoPotpredsjednik jordanske vlade Ajman Safadi objavio je u nedjelju da se polubrat kralja Abdulaha i bivši prijestolonasljednik princ Hamza udružio sa stranim akterima s ciljem destabilizacije zemlje te da je već duže vrijeme pod nadzorom.


Vojska je u subotu objavila kako je izdala upozorenje princu zbog djelovanja protiv “sigurnosti i stabilnosti” Jordana, zemlje koja je ključni američki saveznik u regiji.


Princ Hamza je kasnije rekao da je u kućnom pritvoru, a još nekoliko visoko pozicioniranih osoba je također uhićeno.
“Istragama su nadzirana uplitanja i komunikacije sa stranim akterima o pravom trenutku za destabilizaciju Jordana”, kazao je Safadi.


Obavještajna agencija druge zemlje je kontaktirala ženu princa Hamze u vezi organizacije leta za Hamzu i suprugu, tvrdi Safadi.


“Inicijalne istrage pokazale su da su ove aktivnosti i pokreti dosegli fazu koja je izravno utjecala na sigurnost i stabilnost zemlje, ali njegovo je veličanstvo odlučilo da je najbolje razgovarati izravno s princom Hamzom, riješiti to unutar obitelji”, dodao je.


Ranije je Hamzina majka, kraljica Noor, udovica prethodnog jordanskog kralja, branila svog sina.


“Molim se da istina i pravda prevladaju za sve nevine žrtve ove opake klevete”, napisala je na Twitteru. “Neka ih Bog blagoslovi i čuva”, dodao je.


Safadi je rekao da su sigurnosne službe zatražile da se svi uključeni u zavjeru izvedu pred posebni državni sud.


Susjedi i saveznici Jordana izrazili su solidarnost s kraljem Abdulahom. Kralj Maroka Muhamed VI. telefonski je razgovarao s Abdulahom II. te mu je izrazio solidarnost i podršku.


Smatra se da je Jordan jedna od najstabilnijih zemalja na Bliskom istoku.


Ranije se dio opozicije okupio oko princa Hamze, što je izazvalo zabrinutost jordanskog kralja.