Farmaceuti i cjepivo

Johnson & Johnson idući tjedan predstavlja rezultate ispitivanja svoga cjepiva. Tražit će izvanredno odobrenje

Hina

foto: REUTERS/Mike Blake

foto: REUTERS/Mike Blake

Johnson & Johnson se obavezao isporučiti SAD-u 100 milijuna doza do kraja lipnja i EU-u oko 200 milijuna doza do kraja godine. Hrvatska je od tog proizvođača naručila 900 tisuća doza.WASHINGTON – Johnson & Johnson idući tjedan očekuje rezultate kliničkih ispitivanja svoga cjepiva za covid-19, objavio je u utorak financijski direktor te američke farmaceutske tvrtke čije je cjepivo naručila i Hrvatska.


“Planiramo početkom idućeg tjedna izvijestiti o našim rezultatima“, rekao je Joseph Wolk za CNBC.


Tvrtka će tada u SAD-u zatražiti izvanredno odobrenje za svoje cjepivo koje se daje u jednoj dozi i vjerojatno postati treće odobreno cjepivo u Americi, kazao je Wolk.
Dodao je da je treća faza kliničkog ispitivanja, provedena na 45 tisuća ljudi u 80 zemalja, vjerojatno uključivala i one zaražene novim sojevima identificiranima u Južnoafričkoj Republici i Brazilu.


“Vrlo smo sigurni po pitanju dostave cjepiva i ispunit ćemo sve naše obaveze“, istaknuo je Wolk.


Johnson & Johnson se obavezao isporučiti SAD-u 100 milijuna doza do kraja lipnja i EU-u oko 200 milijuna doza do kraja godine. Hrvatska je od tog proizvođača naručila 900 tisuća doza.


U Europu bi cjepivo trebalo početi stizati u travnju. Američka multinacionalna tvrtka obećala je i 200 milijuna doza za države u razvoju u drugoj polovici godine.