Bivši predsjednik SAD-a

Jimmy Carter hospitaliziran drugi put u tjedan dana

Hina

Reuters

ReutersBivši američki predsjednik Jimmy Carter, koji je prošlog tjedna otpušten iz bolnice u državi Georgia, tijekom vikenda je ponovno hospitaliziran zbog liječenja infekcije mokraćnog sustava, izvijestio je Carter centra u ponedjeljak.


»Bolje se osjeća i raduje se što će se uskoro vratiti kući«, stoji u izjavi Catrerove zaklade.


Najdugovječniji bivši američki predsjednik, nekadašnji farmer kikirikija i guverner, primljen je tijekom vikenda u medicinski centar Phoebe Sumter u Americusu u državi Georgia, izvijestio je Carter centar, dodajući da će njegova sljedeća izjava biti objavljena »kad bude pušten na daljnji odmor i oporavak«.
Carter (95), koji živi u Plainsu u Georgiji, u srijedu je poslan kući iz sveučilišne bolnice Emory u Atlanti gdje je podvrgnut ublažavanju krvarenja na mozgu, uzrokovanom nedavnim padovima. Liječnici su operaciju proglasili uspješnom.


U listopadu je Carter dva puta pao. Zbog prvog pada su mu šivali lice, a drugi je rezultirao kratkom hospitalizacijom zbog manjeg prijeloma zdjelice.


Nakon prvog pada nastavio je rad na projektu izgradnje kuće za neprofitnu skupinu Habitat for Humanity.


U svibnju je bivši demokratski predsjednik operiran jer je, također kod kuće, slomio kuk.


Carter je 1976. porazio republikanskog predsjednika Geralda Forda da bi kao 39. predsjednik odslužio četverogodišnji mandat u Bijeloj kući.


Nobelovu nagradu za mir 2002. je dobio za svoje napore na pronalaženju mirnih rješenja globalnih sukoba, unapređenju demokracije i ljudskih prava, promicanju ekonomskog i društvenog razvoja.