Koronavirus

Jenjava epidemija u SAD-u, broj umrlih najniži je u zadnja dva mjeseca

Hina

Reuters

Reuters

Zemlja s najviše mrtvih u apsolutnim brojkama ima više od milijun i pol zaraženih, a njih više od 283.000 oporavilo se od bolestiSjedinjene Države zabilježile su u ponedjeljak novih 759 smrtnih slučajeva od covida-19, što je jedna od najniži brojki u posljednja dva mjeseca, stoji na web stranici Sveučilišta John Hopkins.


Time je ukupan broj umrlih u SAD-u prešao 90.000.


Zemlja s najviše mrtvih u apsolutnim brojkama ima više od milijun i pol zaraženih, a njih više od 283.000 oporavilo se od bolesti.
Država New York predstavlja trećinu mrtvih u SAD-u.
Većina saveznih država izvijestila je o smanjenju broja novih slučajeva zaraze u tjednu okončanom 17. svibnja dok je samo 13 država izvijestilo o povećanju tog broja u usporedbi s prethodnim tjednom.


No na razini SAD-a broj novih slučajeva povezanih s bolesti covid-19 manji je za 8 posto u usporedbi s prethodnim tjednom čemu je doprinijela i činjenica da New York i New Jersey bilježe smanjenje broja novozaraženih.


Gotovo sve američke savezne države dopustile su pokretanje nekih gospodarskih djelatnosti kao i veću slobodu kretanja stanovništva iako je to potaknulo zabrinutost među zdravstvenim djelatnicima zbog mogućeg izbijanja drugog vala epidemije.


Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio je saveznim državama da pričekaju s daljim popuštanjima restrikcija dok se ne uvjere da broj zaraženih koronavirusom u kontinuitetu pada u razdoblju od dva tjedna.


Znanstvenici sa Sveučilišta u Massachusettsu kažu da bi SAD po projekcijama do 6. lipnja mogle imati 112.000 mrtvih.