Rat u Ukrajini

Je li ukrajinska protuofenziva ipak malo ubrzala zadnjih tjedana? ‘Rusi na jugu imaju ogromne gubitke’

Hina

Reuters

Reuters

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je napala dva ruska patrolna broda i uništila sofisticirani sustav protuzračne obraneUkrajina je u četvrtak nastavila s iscrpljujućom kampanjom povrata teritorija u blizini razorenog grada Bahmuta koji drže Rusi i nanijela je velike gubitke ruskim snagama na južnoj bojišnici, rekli su visoki vojni dužnosnici.


Ukrajinski izvještaji ocrtavaju žestoke borbe u mnogim dijelovima istočnog fronta, ali bez novih proboja u tromjesečnoj protuofenzivi. No, ukrajinski napredak mnogo je sporiji od dobitaka koje su zabilježili prošle godine u povratu teritorija na sjeveroistoku.


Predsjednik Volodimir Zelenskij i drugi dužnosnici odbacili su tvrdnje zapadnih kritičara koji kažu da je tromjesečna ofenziva prespora i ometena strateškim pogreškama.
Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage odbile osam napada na istoku u žestokim sukobima južno od Bahmuta.


Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maliar, rekla je da kijevske snage napreduju oko tri sela južno od Bahmuta – uključujući Andriivku. Isprva je izvijestila da je Andriivka stavljena pod ukrajinski nadzor, ali je kasnije rekla da to nije točno jer borbe još uvijek traju.


Ruske snage zauzele su Bahmut u svibnju nakon višemjesečnih borbi koje su ostavile grad u ruševinama. Ukrajinske snage su od tada otkidale ruske položaje, posebice južno od Bahmuta.


Maliar nije spomenula gradove Avdiivka i Marjinka, južnije u regiji Donjecka, dan nakon što su oba bila izložena teškim ruskim napadima.


Na južnom frontu, gdje su se ukrajinske snage usredotočile na zauzimanje skupina sela u napadu prema Azovskom moru, ruske trupe pretrpjele su “značajne gubitke” koji su smanjili njihovu obrambenu sposobnost, kazala je Maliar.


Uništenje sustava na Krimu


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je u četvrtak uništenje ruskog protuzračnog obrambenog sustava na anektiranom poluotoku Krimu.


“Posebno treba spomenuti cjelokupno osoblje ukrajinske sigurnosne službe kao i naše pomorske snage”, rekao je Zelenskij u svojoj noćnoj videoporuci, prenosi Reuters.


“Zahvaljujem vam na današnjem trijumfu”, rekao je, misleći na ruski protuzračni obrambeni sustav “Trijumf”. “Uništen je protuzračni obrambeni sustav osvajača. Vrlo značajno, bravo”, poručio je.


Ukrajina je u četvrtak priopćila da je napala dva ruska patrolna broda i uništila sofisticirani sustav protuzračne obrane na zapadu okupiranog Krima, pojačavajući svoje udare kako bi osporila dominaciju Moskve u crnomorskoj regiji.


Napadi su uslijedili dan nakon što je Kijev rekao da su ozbiljno oštetili rusku podmornicu i desantni brod koji su bili na popravku u raketnom napadu na brodogradilište u krimskoj luci Sevastopolj, domu ruske Crnomorske flote.


Ukrajinska vojska je u objavi na Telegramu rekla da je pogodila dva ruska patrolna broda u jugozapadnom dijelu Crnog mora, uzrokujući “određenu štetu” u jutarnjem napadu.