Sve glasnije špekulacije

Je li Putin zaista smrtno bolestan? Stručnjaci dosad najozbiljnije analizirali njegov izgled i ponašanje

Portal Novi list

Reuters

Reuters

Navodi se da Putin koristi i homeopatske te neznanstvene pripravke pučke medicine poput kupki od krvi iz jelenjih rogova



Vladimir Putin je teško bolestan i ima rak krvi”, objavili su neki svjetski mediji iako konkretnih dokaza za tu tvrdnju nema.


Izjava o njegovom teškom zdravstvenom stanju pripisuje se navodno jednom od ruskih oligarha koji je blizak vrhu ruske vlasti, a koji je to izjavu prilikom jednog sastanka sa zapadnim investitorima.


Zagovornici ove teorije upućuju i na to da je Putin na nedavnoj vojnoj paradi u Moskvi izgledao krhko te je bio pokriven dekom, a sve dodatno pojačavaju znimno stroge epidemiološke mjere kojima je okružen ruski predsjednik, uključujući i sada već svima znani ogromni stol za kojim održava sastanke.




Službeno Kremlj tvrdi da je Putin dobrog zdravlja.


Zapadni poslovnjaci koji su prenijeli tu informaciju nisu htjeli imenovati ruskog oligarha kako bi zaštitili, a i iz razloga što imaju snimljen razgovor s njim bez njegovog znanja odnosno dozvole, javlja New Lines Magazine. 


To nije prvi put da se spekulira o Putinovom zdravlju.


Boris Karpichkov, prebjeg iz KGB-a, tvrdi da Putin boluje od Parkinsonove bolesti te, između ostalog, demencije.


Jedan kanal na mreži Telegram, kojeg navodno vodi bivši ruski obavještajac, tvrdi da će Putin uskoro biti operiran te da će ga za vrijeme operacije mijenjati Nikolai Petrušev, također bivši KGB-ovac i žestoki pobornik aktualnog režima.


Ističe se kako Putin loše izgleda, kako se često desnom rukom pridržava za stol, ima neobičan stav i hod te prije spomenute vrlo stroge mjere u borbi protiv covida koje podrazumijevaju i to da svatko tko mu se misli približiti mora napraviti PCR test te čak dati i uzorak fekalija na analizu.


Reuters


Jesu li informacije o njegovom zdravlju točne ili su samo glasine nemoguće je provjeriti, kao ni proniknuti u motive onih koji šire takve glasine. Rade li to kako bi se stvorio dojam da nije sposoban voditi zemlju ili pak kako bi se pokušalo stvoriti sumnje u njegove odluke, poput zastrašujuće pomisli o mogućem nuklearnom napadu? Vojni zapovjednici vjerojatno bi teško prihvatili takvu naredbu od smrtno bolesnog despota.


Zanimljivo je da je u ožujku ruska obavještajna služba FSB poslala dopis regionalnim šefovima da ne vjeruju u glasine o predsjednikovom terminalnom stanju.  Budući da se radi o neuobičajenom postupku, taj je dopis izazvao upravo suprotan efekt; umjesto uvjerenja u Putinovo dobro zdravlje, agenti su počeli vjerovati da je Putin stvarno bolestan.


Reuters


“Kao u lošim starim danima Sovjetskog saveza, ne vjeruj ničemu dok država to ne proglasi zlobnom laži”


Dodatne sumnje potpiruje činjenica da Putina na putovanjima prati ekipa vrhunskih liječnika među kojima su neurokirurzi, stručnjaci za štitnjaču, ortoped… Osim toga, navodi se da Putin koristi i homeopatske te neznanstvene pripravke pučke medicine poput kupki od krvi iz jelenjih rogova koje navodno pomažu kardiovaskularnom sustavu i koži.


Ashley Grossman, profesor endokrinologije na Oxfordu, rekao je za New Lines da je Putin uvijek izgledao “fit” s pomalo mršavim licem.


“Ali posljednjih nekoliko godina se popunio u licu i vratu, njegov izgled je kompatibilan s uzimanjem steroida, a njih se pak često daje za razne vrste limfoma ili mijeloma, raka krvnih stanica koje mogu uzrokovati razne bolesti kostiju i utjecati na leđa i kralježnicu.


Nije poznato da je Putin ikada imao problema s opadanjem kose pa je malo vjerojatno da je bio na zračenju, ali neki oblici limfoma, a pogotovo mijeloma ne zahtjevaju zračenje već posebne lijekove i steroide. Mijelomi izazivaju probleme s kralježnicom zbog čega mnogi upućuju na nedavnu fotografiju Putina i ministra obrane na kojoj Putin sjedi dosta pogrbljeno.


Steroidi imaju pak dvije vrlo zanimljive posljedice u ovom slučaju; jedno je visoki rizik od infekcija, što bi objasnilo Putinov strah od zaraze i izolaciju oko covida dok je drugi efekt uzimanja steroida – iracionalno i paranoidno ponašanje.”, navodi New Lines