Optimističnija teorija

Je li pojava omikrona zapravo dobra vijest i točka koja će prelomiti pandemiju: ‘Možda nam je ovo božićni dar…’

Portal Novilist.hr

Foto Igor Kralj PIXSELL

Foto Igor Kralj PIXSELL

Nova varijanta prvi je put otkrivena prošlog tjedna u Južnoj Africi, gdje je broj dnevnih infekcija u samo 14 dana udvadesetorostručenMože li omikron soj koronavirusa zapravo biti točka na kojoj će se pandemija prelomiti i konačno doći svome kraju?


Njemački klinički epidemiolog Karl Lauterbach, koji se kandidira za tamošnjeg ministra zdravstva, kaže da bi omikron – ukoliko se pokaže da je istina da uzrokuje tek laganije simptome bolesti poput glavobolje i umora – mogao biti pravi “božićni dar”. Liječnici u Južnoj Africi ranije su već izjavili kako ovaj soj, za razliku od prethodnih verzija, još nije doveo do hospitalizacija ili smrti.


Lauterbach sugerira da ogroman broj mutacija – čak 32 na proteinu šiljaka – može značiti da će zaraza biti puno manje smrtonosna, u skladu s načinom na koji se razvija većina drugih respiratornih virusa. S njim se slaže i profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu East Anglia, koji navodi da bi se ova teorija “mogla pokazati istinitom”, ali i da prijašnje infekcije i cijepljenja mogu pružiti zaštitu.
To bi također bio pozitivan znak, jer pokazuje da jako mutirana varijanta nije potpuno neprepoznatljiva za imunološki sustav preživjelih od Covida ili cjepiva.


Foto Reuters


Treba čekati dva tjedna


Znanstvenici su, piše Daily Mail, dugo upozoravali da je malo vjerojatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen, već će prijeći u blaži virus sličan prehladi. No za prvu procjenu učinaka omikron soja bit će potrebno još najmanje dva tjedna, a toliko i za potvrdu je li ovaj soj zaista puno zarazniji od delte, odnosno je li otporan na cjepiva.


Nova varijanta prvi je put otkrivena prošlog tjedna u Južnoj Africi, gdje je broj dnevnih infekcija u samo 14 dana udvadesetorostručen. No smrtni slučajevi su do sada ostali na istoj razini, a u subotu ih je zabilježeno 20. Liječnici su rekli da su simptomi među pacijentima blagi i uključuju umor, bolove u mišićima i glavobolju. No, upozorili su da su prvi slučajevi varijante – znanstveno poznate kao B.1.1.529 – bili među mlađim ljudima. Stručnjaci su rekli i da bi simptomi i njihova težina mogli biti drugačiji kako se omikron širi u starije dobne skupine.


Dr Angelique Coetzee, predsjednica Južnoafričkog liječničkog udruženja i prva osoba koja je uočila novu varijantu kod pacijenta, rekla je da je sedam osoba koje je liječila imalo ekstremni umor, blage bolove u mišićima, grebanje u grlu i suhi kašalj.


“Ono što vidimo u Južnoj Africi izuzetno je blago. Zaraženi su se dobro oporavili kod kuće i ozdravili su u roku od dva do tri dana”, rekla je Coetze za BBC.


Lauterbach je tezu o “omikronu kao ranom božićnom daru” objavio i na svojem Twitteru, no također je oprezan, s obzirom na činjenicu da je samo šest posto stanovnika Južne Afrike starije od 65 godina. U Njemačkoj je, pak, situacija suprotna. Hunter kaže da su izvještaji o manje teškim oboljenjima zasad još anegdotalni i u njih se ne može previše pouzdati.


Ilustracija iStock


“Ako doista uzrokuje manje teške bolesti, to je vjerojatno posljedica prethodnog imuniteta ili od infekcije ili cijepljenja”, rekao je.


Dr. Anthony Fauci, američki glavni medicinski savjetnik, rekao je da će “proći još otprilike dva tjedna” dok stručnjaci ne dobiju preciznije informacije o prenosivosti i ozbiljnosti bolesti.


Što dosad znamo o omikron varijanti?


  • Stručnjaci su uznemireni brojem mutacija koje nosi i kažu da je riječ o dosad najgoroj varijanti. Ima čak 32 mutacije na spike proteinu, dvostruko više od trenutno dominantnog delta soja.
  • Postoji strah da bi cjepiva mogla biti do 40 posto manje učinkovita, jer trenutna pokreću organizam da prepoznaje inačicu šiljka iz starijih varijanti koronavirusa.
  • U roku od dva tjedna znat ćemo koliko je omikron zarazniji od delte. Pravi utjecaj na hospitalizacije i smrtnost nećemo znati još barem šest tjedana.