Krenula mobilizacija

“Je li ovo gomila Rusa koji se prijavljuju u vojsku? Ne, ovo su Rusi koji bježe iz zemlje”

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter Anton Geraschenko

Foto Screenshot Twitter Anton Geraschenko

Tisuće i tisuće Rusa bježe iz zemlje na sve im dostupne načine nakon što je Putin objavio prvu ratnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rataTisuće i tisuće Rusa od jučer bježe iz zemlje na sve dostupne im načine, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio prvu ratnu mobilizaciju u zemlji od Drugog svjetskog rata.


Koliko vojnika planira Putin na ovaj način poslati na bojište? To nitko ne zna. Njegov ministar obrane Sergej Šojgu jučer je govorio o 300.000 rezervista.


No, Novaja Gazeta danas se pozvala na svoje izvore u Kremlju koji, pak, govore da u sedmoj, tajnoj točki Putinova dekreta, koji nije javno objavljen, stoji da će se po ruskim regijama mobilizirati milijun ljudi.Ne čudi stoga što su se na graničnim prijelazima stvorili kilometarski redovi, dok potencijalni novi Putinovi vojnici traže spas u inozemstvu.


Letovi su brzo rasprodani, a Rusi najviše guglaju “kako napustiti Rusiju” i “kako slomiti ruku”, dovijajući se kako izbjeći odlazak u rat i gotovu sigurnu smrt.Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Anton Gerašenko objavio je dvije fotografije s moskovskog aerodroma Vnukovo.


“Je li ovo gomila ljudi koji se žele prijaviti?” pita Gerašenko, misleći na prijavu u rusku vojsku, pa odmah odgovara:


“Ne, ovo su Rusi koji žele pobjeći, ovo su redovi u zračnoj luci Vnukovo u Rusiji. Rusi nisu spremni srušiti režim u Rusiji, čekaju da to učine Ukrajinci”, napisao je Gerašenko.Vodeći ruski avioprijevoznik Aeroflot priopćio je kako još ne zabranjuje putovanje mladim osobama.


U moskovskoj zračnoj luci Vnukovo snimljene su kolone muškaraca koji pokušavaju pobjeći iz zemlje. Gotovo sve u dobi od 25 do 35 godina kontrolirali su na punktu na kojemu se pregledavaju putovnice.


Što pitaju? Jesu li avionsku kartu kupili prije ili poslije Putinove objave mobilizacije te, naravno, imaju li povratnu kartu. Nije poznato je li kome zabranjen ukrcaj u zrakoplove.