Problem zloporabe tehnologije

Javni prijevoz se sada može platiti – dlanom: Zvuči kao novo dostignuće, ali zapravo miriše na “državni big brother”

P. N.

Screenshot

Screenshot

Put je to prema "državi velikog brata", koja zna sve o svakome i poduzima odgovarajuće mjere 


Kina poduzima još jedan korak prema potpunom nadzoru svojih građana. Uvodi se naime plaćanje dlanom: osoba se treba registrirati skeniranjem biometrijskih podataka i kombinirati ih s platformom za razmjenu poruka i plaćanje kako bi mogla koristiti ovaj inovativni način plaćanja lokalnog prijevoza. Dakle za plaćanje prijevoza u Pekingu više nije potrebna karta niti mobilni telefon: da biste platili vožnju podzemnom željeznicom, samo približite ruku novoj napravi i možete krenuti na put. Iako se čini da je time Kinezima olakšano putovanje, postoji i druga strana medalje. Naime, riječ je zapravo o daljnjem koraku prema generaliziranoj kontroli nad građanima, koja se u Kini počela uvoditi prije mnogo godina i nastavlja se, ne nailazeći na velike prigovore u javnosti. Put je to prema “državnom big brotheru”, koji zna sve o svakome i poduzima odgovarajuće mjere, piše La Stampa.

Uveden “socijalni kredit”


Uveden je potpuni nadzor pomoću nekoliko tisuća kamera, koje koriste, između ostalog, najnoviju i sve savršeniju  tehnologiju prepoznavanja lica za praćenje kretanja svih Kineza, svakog troška, svake aktivnosti, zakonite ili ne, prihvatljive ili ne. Sljedeći korak bio je tzv. “socijalni kredit”, sustav bodova dodijeljenih svakoj osobi, koja može povećati broj svojih bodova ili ih izgubiti na temelju radnji koje obavlja. Kada osoba prijeđe cestu izvan pješačkog prijelaza, ne dođe posjetiti roditelje, ne pomogne osobi u nevolji – gubi bodove: za to nije potrebno počiniti nikakav zločin. 


Gubitak bodova zbog lošeg ponašanja i javno sramoćenje


 


U društvu u kojem je moral najvažniji, država je počela pratiti ponašanje svih ljudi, opominjući one koji se ne ponašaju dobro. Na koji način? Bodovi “socijalnog kredita” se smanjuju i možda će osoba, na primjer, imati više poteškoća s upisom djece u školu ili više neće moći kupiti avionske karte za put u inozemstvo, za praznike. Ili joj odjednom melodija zvona mobitela nalikuje policijskoj sireni, koja pojedinca upozorava da je postao osoba na lošem glasu. Mogući su i ekstremni slučajevi javnog sramoćenja kada oni koji su prokazani bivaju izloženi preziru svih prisutnih, a ljudima se tako daje mogućnost da okrive one koji se nisu uvijek ponašali ispravno.


Screenshot


Crni popisi kao u doba hladnog rata


U društvu u kojem je država već prikupila hrpu podataka o građanima, sada se prikupljaju i podaci o otiscima prstiju. Problem je u načinu korištenja svih tih podataka. I u načinu kako divovi informacijske tehnologije koriste tisuće osobnih podataka, koje sami prikupljaju, sada ili u budućnosti. Država sve temeljitije kontrolira građane. U Kini sva ova visoko napredna tehnologija omogućuje onima koji vladaju da još bolje nadziru živote građana. Srž problema leži u stvaranju baza podataka, “crnih popisa” koji sadrže imena čestitih i manje čestitih građana: čini se da se svijet vraća u razdoblje hladnog rata i vrijeme kada su postojale osobne datoteke svih sumnjivih ljudi. Samo što su u naše doba sumnjivci baš svi, odnosno cijela populacija, piše La Stampa.