Traži se međunarodna istraga

‘Jasno je što se tu dogodilo’: Bijela kuća uvjerena da iza Prigožinove smrti stoji – Vladimir Putin

Hina

Reuters

Reuters

"Svi znamo da Kremlj ima dugu povijest ubijanja protivnika", rekla je glasnogovornica Bijele kućeBijela kuća u utorak je bila blizu tome da otvoreno kaže da je Kremlj odgovoran za smrt vođe ruske plaćeničke skupine Wagner, Evgenija Prigožina, za kojeg se vjeruje da je poginuo u tajanstvenoj zrakoplovnoj nesreći prošli tjedan.


“Svi znamo da Kremlj ima dugu povijest ubijanja protivnika”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre. “Jasno je što se tu dogodilo.”


Njezina izjava najbliža je američka izjava do sada da je ruski predsjednik Vladimir Putin dao nalog da se ubije Prigožina, koji je u lipnju pokrenuo kratkotrajnu pobunu.
Prigožin je poginuo prošli tjedan u zrakoplovnoj nesreći nedaleko od Moskve.


Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ga to ne čudi.


Traži se međunarodna istraga


Brazilski Centar za istraživanje i prevenciju zrakoplovnih nesreća (CENIPA) preporučio je Rusiji da otvori istragu o padu zrakoplova brazilske proizvodnje u kojem je poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin prema međunarodnim pravilima, ali je Rusija odgovorila da to neće učiniti “u ovom trenutku”, objavio je Reuters u srijedu.


CENIPA je navela da je voljna pridružiti se Rusiji u istrazi pada privatnog zrakoplova Embraer Legacy 600. Ruske zrakoplovne vlasti nemaju obvezu pristati na to pošto se radi o domaćem letu od Moskve do Sankt Peterburga, ali neki istražitelji smatraju da bi Rusija to trebala učiniti pošto Sjedinjene Države i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza te zrakoplovne nesreće.


“Nemaju obvezu, samo im je preporučeno da to učine”, rekao je za Reuters šef CENIPA-e Marcelo Moreno nakon što je brazilska agencija poslala upit ruskim vlastima.


“Ali ako kažu da će otvoriti istragu i pozvati Brazil, mi ćemo sudjelovati izdaleka”, dodao je Moreno.


Američki konzultant za sigurnost zračnog prometa i bivši istražitelj John Cox rekao je da će se interna ruska istraga dovoditi u pitanje bez sudjelovanja Brazila, zemlje u kojoj je zrakoplov proizveden.


“Mislim da to šteti transparentnosti ruske istrage”, rekao je Cox o ruskom odgovoru Brazilu.


Netransparentna istraga


Jeff Guzzetti, bivši američki istražitelj zrakoplovnih nesreća, rekao je da bi Rusija trebala prihvatiti pomoć Brazila, čak i ako CENIPA može sudjelovati samo na daljinu.


“Ako to ne učine, onda je to siguran znak da istraga neće biti transparentna”, rekao je Guzzetti.


Prigožin je poginuo 23. kolovoza u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Kremlj poriče bilo kakvu umiješanost u Prigožinovu smrt.


Do nesreće je došlo dva mjeseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih zapovjednika u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i napredovali prema Moskvi, prije nego što su se vratili u svoje baze.


Bio je to najveći izazov vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina od preuzimanja vlasti 1999. godine.