Putovanje Yusakua Maezawe

PUT U SVEMIR Japanski milijarder stigao na ISS u ruskoj raketi

Hina

Reuters

Reuters

Osebujan japanski milijarder Yusaku Maezawa, njegov pomoćnik i filmski producent Yozo Hirano i kozmonaut Aleksandar Misurkin koji je upravljao brodom, stigli su na ISS u 17.11 sati po srednjoeuropskom vremenuJapanski milijarder stigao je u srijedu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u ruskoj raketi, označivši povratak Moskve svemirskom turizmu nakon početnih teškoća.


Ovaj sektor u kojemu je Rusija gubila bitku s privatnim američkim tvrtkama, napose SpaceX-om Elona Muska, ponovo je u središtu zanimanja i može biti izvor zarade.


Osebujan japanski milijarder Yusaku Maezawa, njegov pomoćnik i filmski producent Yozo Hirano i kozmonaut Aleksandar Misurkin koji je upravljao brodom, stigli su na ISS u 17.11 sati po srednjoeuropskom vremenu, pokazuju snimke Ruske svemirske agencije (Roskozmos).


Reuters

Reuters
Raketa Sojuz je pristala na orbitalnu stanicu u 14.40 sati, šest sati nakon polijetanja s ruskog kozmodroma Bajkonura u Kazahstanu.


“San postaje stvarnost”, napisao je u srijedu ujutro na Twitteru Maezawa.


Boravak dvojice svemirskih turista u orbitalnoj stanici snimat će Hirano za Maezawin kanal na YouTubeu.


Milijarder je rekao da u svemiru mora obaviti sto zadataka.


Kozmonaut Aleksandar Misurkin planira pak održati “prijateljski” turnir u badmintonu u bestežinskom stanju sa svojim kolegama.


Prije njih, 1990. je na sovjetskoj svemirskoj stanici Mir boravio japanski novinar.


Sektor privatnih svemirskih letova, veoma unosan, trenutačno je u zamahu nakon nedavnog ulaska u utrku kompanija američkog milijardera Elona Muska (SpaceX) i Jeffa Bezosa (Blue Origin) te Britanca Richarda Bransona (Virgin Galactic).


Nakon desetljetne stanke, let u srijedu označava povratak Roskozmosa u utrku dok rusku svemirsku industriju potkopavaju korupcijske afere te tehničke i financijske teškoće.


“Nećemo tu nišu (svemirskog turizma) prepustiti Amerikancima. Spremni smo za borbu”, rekao je u srijedu ravnatelj Roskozmosa Dmitrij Rogozin.


Roskozmos je u listopadu poslao na ISS redatelja i glumicu kako bi ondje snimili prvi dugometražni film u orbiti u povijesti, prije suparničkog projekta hollywoodske zvijezde Toma Cruisea.