Radi profita

Japan započeo kontroverzni lov na dupine. Životinje su bešćutno zaklane

P. N.

Ilustracija/Reuters

Ilustracija/Reuters

Lov se provodi desetljećima, a globalnu je pozornost privukao kad je bio predmet nagrađenog Oscarom dokumentarca "Uvala" Japan je započeo svoj kontroverzni godišnji lov na dupine u obalnom gradu Taiji.


Jadne životinje stjeraju u uvalu gdje bivaju zaklane. Preživjeli dupini prodaju se akvarijima i morskim parkovima.


Lov se provodi desetljećima, a globalnu je pozornost privukao kad je bio predmet nagrađenog Oscarom dokumentarca “Uvala” 2009. godine.
Japan je i ove godine nastavio loviti kitove radi profita, bez obzira na međunarodne kritike, izvještava BBC.


Aktivisti za zaštitu okoliša kažu da je praksa okrutna jer dupinima može biti potrebno 30 minuta da umru gušenjem. No, ribar iz Taijia kaže da preživljavanje zajednice ovisi o trgovini dupinima.


Očekuje se da će sezona lova na dupine trajati oko šest mjeseci. Japan je ove godine već bio na meti kritika zbog nastavljanja komercijalnog kitolova nakon što je napustio Međunarodnu komisiju za kitolov (IWC).


Lov na kitove započeo je 1. srpnja ove godine, a prvi kitovi već su ubijeni i prodani. IWC je zabranio lov na kitove 1986. godine.


Japan, iako nikada nije u potpunosti prestao s kitolovom – provodio je, kako se navodi, istraživačke misije u kojima su se ubijale stotine životinja svake godine.