Daleki istok

Japan raspustio parlament, priprema se za izbore: U fokusu obnova gospodarstva

Hina

REUTERS

REUTERS

Glasači žele vladu koja ima planove za odlučne mjere za okončanje pandemije i obnovu gospodarstvaJapan je u četvrtak raspustio svoj parlament, pripremajući se za izbore potkraj mjeseca koji će novog premijera Fumija Kishidu suprotstaviti nepopularnoj oporbi u borbi oko toga tko može poboljšati gospodarstvo pogođeno pandemijom.


Kishida ima potporu javnosti 11 dana nakon preuzimanja dužnosti, pokazuju ankete, što govori o njegovu cilju da zadrži većinu u donjem domu za svoju Liberalno demokratsku stranku (LDP) i njezina koalicijskog partnera Komeito.


Osvrćući se na proteklih 11 dana, Kishida je rekao: “Imao sam jako zauzet raspored, ali čudno, ne osjećam se umorno – osjećam se ispunjeno.”
Glasači žele vladu koja ima planove za odlučne mjere za okončanje pandemije i obnovu gospodarstva. Nedavno ispitivanje lista Sankei pokazalo je da oko 48 posto ispitanika kaže da želi da Kishidina administracija najviše radi na suzbijanju pandemije, nakon čega slijedi oporavak gospodarstva i zapošljavanje.


Kishidina stranka promiče njegovo nastojanje da uvede mjere protiv koronavirusa, uključujući isporuku oralnih antivirusnih lijekova ove godine, kao i njegovu viziju ostvarenja “novog kapitalizma” koji se fokusira na gospodarski rast i preraspodjelu bogatstva.


Vladajuća stranka također je pozvala na promptno povećanje izdataka za obranu radi stjecanja sposobnosti uništavanja balističkih projektila, zbog sve agresivnijeg stava Kine nad Tajvanom.


Najveća oporbena stranka Ustavni demokrati (CDPJ), koju vodi Yukio Edano, istaknula je probleme kao što je njegova podrška istospolnim brakovima i različita prezimena za parove.


LDP ostaje društveno konzervativan i, premda je napredak postignut na polju LGBTQ prava u društvu, Kishida je rekao da nije za istospolne brakove.


Najveći izazov za Ustavne demokrate je njihova niska potpora. Nedavna anketa dnevnog lista Asahi Shimbun pokazala je da samo 13 posto planira glasati za njih, daleko iza LDP-ovih 47 posto. Prema većini drugih anketa potpora im je zabilježena jednoznamenkastom brojkom.


Edano je rekao da će njegova stranka, ako osvoji vlast, raditi na raspodjeli bogatstva kako bi se pokrenuo rast.


“Povećanje plaća i raspodjela kad se postigne rast”, govorio je (bivši premijer Shinzo) Abe. No, u zadnjih osam, devet godina nije bilo rasta i nije bilo povećanja plaća “, rekao je Edano novinarima. “Ako prvo ne raspodijelimo bogatstvo, neće se postići rast. To je prilično jasna razlika (između dviju strana)”, istaknuo je Edano.