Koronavirus

Japan privremeno zatvara državne škole, učenici “slobodni” do kraja ožujka?

Hina

REUTERS

REUTERSJapanski premijer Shinzo Abe najavio je u četvrtak da se u ponedjeljak privremeno zatvaraju državne škole kako bi se spriječilo širenje novog koronavirusa dok zemlja bilježi novi smrtni slučaj. 


Istovremeno, više stotina članova posade kruzera koji je u karanteni u luci Yokohama južno od Tokija dulje od tri tjedna, počelo se iskrcavati i bit će pod nadzorom.


“Vladin prioritet je zdravlje i sigurnost djece”, rekao je Abe novinarima. “Tražimo da sve osnovne, srednje škole diljem zemlje privremeno prekinu nastavu od 2. ožujka do proljetnih praznika”, dodao je. Proljetni praznici u Japanu počinju krajem ožujka.
Brojne državne osnovne i srednje škole u području Hokkaida bile su zatvorene u četvrtak jer je guverner tražio da se zatvore na tjedan dana. Osaka je također najavila da će zatvoriti svoje vrtiće, osnovne i srednje škole tijekom sljedeća dva tjedna, počevši od subote.


Vlasti su naglasile da će sljedeća dva do tri tjedna biti presudna za zaustavljanje širenja virusa.


“Iznimno je važno spriječiti da jedno žarište stvori novo i mislimo da moramo poduzeti rigorozne mjere”, rekao je Abe koji je tražio od svojih ministara da pripreme mjere za zaštitu gospodarstva od novonastale situacije.