Slovenski premijer

Janša nema dileme: Oni koji žele rušiti vladu u epidemiji “ne vole ovu zemlju”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Izrugao se pokušajima lijevo-liberalne oporbe da se njegovoj vladi u parlamentu izglasa nepovjerenjeSlovenski premijer Janez Janša nazvao je u utorak “tragikomedijom” i političkom igrom koja bi mogla završiti novim prijevremenim izborima pokušaje lijevo-liberalne oporbe da se njegovoj vladi u parlamentu izglasa nepovjerenje.


“Ovo je nastavak tragikomedije koju rade stranke u oporbenoj Koaliciji ustavnog luka (KUL)”, kazao je Janša novinarima koji su tražili da ocijeni aktualnu političku situaciju nakon što su oporbene stranke privremeno odustale da se u parlamentu glasa o povjerenju vladi.


Riječ je o postupku glasanja koji je predviđen u ustavu kao institut “konstruktivnog nepovjerenja”, za što je potrebno dobiti natpolovičnu potporu na tajnom glasanju u parlamentu, no Janša je upozorio da oporba za sada ima samo 42 glasa za smjenu vlade.
“Jasno je da je ustavom predviđeno da se jedna vlada zamjenjuje drugom, no dijelu oporbe nije niti cilj postaviti novu vladu nego izazvati nove prijevremene izbore. Oni koji to čine u vrijeme epidemije koronavirusa očito ne vole zemlju u kojoj to rade”, oštro je oporbu kritizirao slovenski premijer.


Dodao je da je slično bilo na početku epidemije koronavirusa sredinom ožujka, kad se raspala tadašnja koalicija premijera Marjana Šareca koji nije uspio s prijedlogom da se umjesto formiranja nove vlade odmah ide na izbore, što bi se i dogodilo da Janša nije uspio fomirati novu političku većinu u parlamentu i sastavio vladu “koja se odmah primila rješavanja problema”.