Neovisni odbor stručnjaka

Izvješće o globalnom odgovoru na pandemiju: WHO je trebao ranije proglasiti globalno izvanredno stanje, a Kinezi su na početku morali uvesti strožije mjere

foto: REUTERS/Thomas Peter

foto: REUTERS/Thomas Peter

Odbor dodaje da kad su se pojavili dokazi o prijenosu zaraze s čovjeka na čovjeka, "u previše zemalja je ignoriran taj signal".ŽENEVA – Neovisni odbor stručnjaka objavio je  izvješće o globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa u kojem navodi da su kineski dužnosnici mogli uvesti oštrije zdravstvene mjere u siječnju i kritizirao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) što je tek 30. siječnja proglasila izvanredno globalno stanje.


Odbor stručnjaka predvođen bivšom premijerkom Helen Clark i bivšom liberijskom predsjednicom Ellen Johnson Sirleaf u preliminarnom izvješću navodi da “globalni sustav upozorenja na pandemiju nije primjeren svrsi”.


“Svjetska zdravstvena organizacija nije bila u mogućnosti obaviti posao”, dodaje se.
“Ono što je Odboru jasno jest da su lokalne i nacionalne zdravstvene vlasti u Kini u siječnju mogle primijeniti oštrije javnozdravstvene mjere”, navodi se u izvješću koje se referira na pojavu novog virusa u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei.


Odbor dodaje da kad su se pojavili dokazi o prijenosu zaraze s čovjeka na čovjeka, “u previše zemalja je ignoriran taj signal”.


Također navodi da se postavlja pitanje zašto se Odbor za hitne slučajeve WHO-a nije sastao do trećeg tjedna siječnja i nije proglasio međunarodnu izvanrednu situaciju do drugog sastanka 30. siječnja 2020.


“Iako se termin pandemija ne koristi niti definira Međunarodnim zdravstvenim propisima (2005.), njegova upotreba služi tome da usmjeri pažnju na težinu zdravstvenog događaja. WHO je taj izraz upotrijebio tek 11. ožujka”, stoji u izvješću.


Odbor stručnjaka pozvao je  na “globalnu obnovu” i reklao da će preporuke iznijeti u konačnom izvješću ministrima zdravstva u svibnju.