Israel Katz

Izraelski ministar likuje: Pokažimo svim mrziteljima na Euroviziji tko vodi

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

Zbog rata u Gazi, bilo je poziva da se Izrael isključi iz natjecanjaKratko prije početka finala Eurovizije, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz podupro je izraelsku natjecateljicu Eden Golan.


“Eden ponosno stoji protiv mržnje i antisemitizma. Pokažimo večeras svim mrziteljima tko vodi”, napisao je Katz na X-u.


Sudjelovanje Izraela na Euroviziji naišlo je na velike probleme uoči i tijekom glazbenog festivala. Zbog rata u Gazi, bilo je poziva da se Izrael isključi iz natjecanja.
Tisuće su se okupile na prosvjedima u švedskom gradu domaćinu Malmou kako bi prosvjedovali protiv sudjelovanja 20-godišnje izraelske pjevačice Golan.


Organizator, Europska radiodifuzijska unija (EBU), dopustila je Izraelu da sudjeluje uz obrazloženje da se radi o događaju koji nije političke prirode.


Međutim, pod pritiskom EBU-a, Izrael je morao promijeniti stihove i naziv svoje prvotne verzije pjesme “October Rain”( “Listopadska kiša”) koja se smatrala previše političnom zbog mogućih referenci na masakr palestinskog islamističkog pokreta Hamas na Izrael 7. listopada.


Izmijenjena pjesma se sada zove “Hurricane”. Golan je jedna od 25 natjecateljica finala. Kladionice su je smjestile na drugo mjesto iza Hrvatske kratko prije početka natjecanja.