Novi brutalni napad

Izraelske zračne snage raketirale izbjeglički kamp u Gazi. Ima poginulih žena i djece

Hina

Reuters

Reuters

Prema podacima palestinskih vlasti, najmanje 12.500 Palestinaca, većinom civila i djece, ubijeno je od početka izraelske agresijePetnaest Palestinaca ubijeno je u nedjelju ujutro u izraelskim zračnim bombardiranjima središnjeg i južnog dijela pojasa Gaze, izvijestila je palestinska novinska agencija WAFA.


Trinaest ljudi ubijeno je u zračnom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat u središnjoj Gazi, a žena i dijete ubijeni su u južnom gradu Jan Junisu u blizini Europske bolnice, objavila je WAFA.


WAFA također prenosi da je izraelska vojska ubila dvojicu Palestinaca u upadima na Zapadnu obalu rano u nedjelju.
Jedan muškarac ubijen je na ulazu u izbjeglički kamp u Jeninu, a drugi je ubijen hicem iz vatrenog oružja u izbjegličkom kampu Dheisheh, južno od Betlehema.


U znak odmazde nakon Hamasovog napada 7. listopada u kojem je poginulo 1200 ljudi, a 240 je uzeto za taoce, Izrael nemilosrdno bombardira Pojas Gaze i od 27. listopada provodi kopnenu operaciju s ciljem “brisanja” Hamasa.


Prema podacima palestinskih vlasti, najmanje 12.500 Palestinaca, većinom civila i djece, ubijeno je od početka izraelske agresije na Gazu, a više od 32.000 je ranjeno.


Nema prekida vatre


Hamas i izraelska vojska nastavili su borbe na sjeveru Gaze, a deseci Palestinaca ubijeni su u izraelskim napadima na središnjii dio u nedjelju kada su Washington i Izrael opovrgnuli da je postignut dogovor o oslobađanju talaca o kojem je izvijestio američki list.


The Washington Post izvijestio je u subotu da je uz posredovanje Katara postignut dogovor između Izraela i Hamasa o petodnevnom prekidu vatre u zamjenu za oslobađanje 50 ili više taoca, žena i djece.


List je rekao da bi oslobađanje taoca trebalo početi u idućih nekoliko dana po skupinama svakih 24 sata.


Hamas je signalizirao da je spreman osloboditi 87 talaca, izvijestio je u noćnom prijenosu izraelski kanal N12. Riječ je o 53 žene, djece i mladih te 34 stranih državljana, prenosi njemačka agencija dpa.


Zauzvrat, Izrael bi se morao obvezati na petodnevni prekid vatre u pojasu Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika i maloljetnika u izraelskim zatvorima.


Očevici su javili da su se noću na nedjelju vodile žestoke borbe između militanata Hamasa i kopnenih snaga izraelske vojske koje su pokušavale ući u najveći logor Jabalija s oko 100.000 ljudi, kojih je većina odbacila izraelske pozive da se evakuira na jug, prenosi agencija Reuters.


U središnjem dijelu Pojasa Gaze, palestinski liječnici izvijestili su o 31 ubijenoj osobi, među kojima su dva lokalna novinara u izraelskim udarima na izbjegličke logore Bureidž i Nuseirat.


U odvojenom zračnom napadu noću na Han Junis ubijeni su žena i dijete, rekli su očevici.


Palestinski islamistički pokret koji je na vlasti u Gazi uzeo je oko 240 taoca 7. listopada u smrtonosnim okrutnim napadima na naselja na jugu Izraela.


Petodnevni prekid vate omogućio bi da se dopremi veća humanitarna pomoć za blokirane palestinske civile u Gazi, izvijestio je Washington Post donoseći smjernice sporazuma.


Hamas također zahtijeva uvoz više goriva u obalni pojas, prenijela je izraelska televizija koja je ipak navela da nije jasno hoće li se dogovor sklopiti


Prema izraelskoj televiziji jedan od problema je taj što je bilo malo kontakta sa šefom Hamasa, Yahjom al-Sinvarom. On još nije dao jasan, konačan odgovor putem posrednika u Kataru, navodi se u tv izvješću.


Izrael pretpostavlja da se al-Sinvar skriva u podzemlju od početka rata 7. listopada. Vjeruje se da je posljednji put bio u svom rodnom mjestu Han Junisu na jugu Pojasa Gaze, a komunikacija s njim je organizirana preko više posrednika, stoji u izvješću.


Hamas je dosad oslobodio četiri taoca, a izraelski vojnici tvrde da su u Gazi pronašli tijela dviju Izraelki.


Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da je broj talaca 236 te da se ne zna koliko ih je živih.


SAD nastavlja raditi na postizanju dogovora između dviju strana, rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, a drugi američki dužnosnik potvrdio je da dogovor nije postignut.