"NAJBOLJI" NA SVIJETU

Izrael prvi izlazi iz “lockdowna”: Cijepili su 40 posto stanovništva zahvaljujući posebnom sporazumu s Pfizerom

Hina

Reuters

ReutersTEL AVIV – Frizerski saloni ponovno su otvoreni, kupci se vraćaju u trgovine koje su dosad bile zatvorene, a građani se mogu kretati dalje od kilometra od mjesta stanovanja: Izrael u nedjelju postupno izlazi iz trećeg zatvaranja od početka pandemije covida-19, zahvaljujući masovnoj kampanji cijepljenja stanovništva.


U noći na petak izraelska vlada najavila je popuštanje restriktivnih mjera koje su na snazi ​​od kraja prosinca, kada je krenuo novi val zaraza koronavirusom.


U nedjelju ujutro u Jeruzalemu su ponovno otvorene trgovine čiji rad nije nužan za egzistenciju, poput brijačnice Elija Aroasa.
“Sve sam svoje klijente obavijestio da nastavljamo s poslom. Svi se nadamo da je ovo kraj ove sage”, s radošću je rekao Aroas (58), dodajući kako jedva čeka da u ruke uzme frizerske škare.


Sarit Reouven (49) konačno je dočekala trenutak da u središtu Jeruzalema uđe u trgovinu s cipelama i kupi si par taman na vrijeme za vjenčanje svojeg sina koje se održava u ponedjeljak. “U zraku se osjeća vjetar optimizma…, ovo ponovno otvaranje zaista je dobra stvar. Mislim da već pomalo možemo vidjeti kraj krize”, rekla je Reouven, dodajući kako se nada da je ovo ujedno i posljednje zatvaranje u zemlji.


Od sredine prosinca, zahvaljujući sporazumu s farmaceutskim divom Pfizerom o razmjeni medicinskih podataka o rezultatima cijepljenja, Izraelci su procijepili više od 3,4 milijuna stanovnika ili gotovo 40 posto populacije. Među njima je više od dva milijuna Izraelaca koji su dobili i drugu dozu.


No unatoč restriktivnim mjerama i kampanji procjepljivanja, siječanj je u Izraelu bio najsmrtonosniji mjesec od početka pandemije – zabilježeno je više od 1000 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19.


Po najnovijem izvješću ministarstva zdravstva u toj zemlji s devet milijuna stanovnika, od početka epidemije službeno je registrirano više od 686.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 5074 smrtna slučaja.


Po službenim podacima, židovska država trenutačno prosječno dnevno evidentira oko 6500 novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi s oko 8000 sredinom siječnja. A s obzirom na to da je cjepivu potrebno neko vrijeme da postane učinkovito, vlasti očekuju da će se broj slučajeva, a posebno hospitalizacija, smanjiti u narednim tjednima.


Za Izraelce je dobra vijest i to da se od nedjelje smiju kretati i dalje od jednog kilometra od mjesta stanovanja.