Nema mira

Izrael pojačava napade na Rafah. Palestinci kažu da je u Gazi do sada ubijeno više od 29 tisuća osoba

Hina

REUTERS

REUTERSIzrael je pojačao svoje bombardiranje Rafaha na jugu Gaze i desetak članova jedne obitelji ubijeno je u zračnom napadu, rekli su stanovnici, dok je ministarstvo zdravstva objavilo da je u uništenoj palestinskoj enklavi dosad poginulo 29.313 osoba.


U Jeruzalemu, član izraelske ratne vlade Benny Gantz citirao je “obećavajuće rane znakove napretka” o novom sporazumu o oslobađanju talaca koje drže militanti Hamasa u Gazi usred pregovora koje vode Sjedinjene Države, Egipat i Katar kako bi se osigurala stanka u ratu.


Izraelska vojska (IDF) rekla je da je pojačala operacije u Han Junisu, gradu sjeverno od Rafaha. U svom dnevnom sažetku događaja u Gazi nije spomenula napade na sam Rafah i nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.
Procjenjuje se da je oko 1,5 milijuna ljudi nagurano u Rafahu, na najjužnijem rubu enklave blizu granice s Egiptom, a većina njih je izbjegla iz svojih domova sjevernije kako bi pobjegla od izraelskog vojnog napada.


Dotok pomoći koja ulazi u Gazu iz Egipta gotovo je presušio u posljednja dva tjedna, a sigurnosni kolaps otežao je distribuciju hrane koja ipak prođe, prema podacima UN-a i dužnosnicima.


Izrael je rekao da se priprema za kopneni napad na Rafah, unatoč rastućem međunarodnom protivljenju, uključujući i nepokolebljive saveznike Sjedinjene Države, zbog straha za živote civila.


Stanovnici Rafaha koji su kontaktirani sms-om izvijestili su o nekoliko izraelskih zračnih napada i velikih eksplozija u gradu, kao i o otvaranju vatre s mornaričkih brodova na područja uz obalu.


Reutersovi videonovinari snimili su posljedice udara na kuću obitelji Al-Noor u Rafahu, koja je pretvorena u ruševine, pokazujući više od deset tijela umotanih u bijele ili crne pokrove i ožalošćenu rodbinu u bolnici.


Abdulrahman Juma rekao je da su njegova supruga Noor, koja je bila iz obitelji Al-Noor, kao i njegova jednogodišnja kćer Kinza, oboje ubijeni u napadu, zajedno s Noorinim roditeljima, bratom i drugom rodbinom.


Izrael kaže da militanti Hamasa koriste civilne zgrade kao paravan, što islamistička skupina negira.