Reakcija

Izrael osudio slovensko priznanje palestinske države: “Nagrada Hamasu za ubojstva i silovanja”

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

U priopćenju Katz kaže da taj potez jača i Iran, izraelskog neprijatelja, i šteti "bliskom prijateljstvu slovenskog i izraelskog naroda"Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je odluku Slovenije donesenu u četvrtak da prizna neovisnu palestinsku državu.


Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je odluka, koja će ići na odobrenje slovenskom parlamentu, nagrada Hamasu za ubojstva i silovanja.


U priopćenju Katz kaže da taj potez jača i Iran, izraelskog neprijatelja, i šteti “bliskom prijateljstvu slovenskog i izraelskog naroda”.
“Nadam se da će slovenski parlament odbaciti ovu preporuku”, dodao je.


Slovenska vlada ranije u četvrtak je objavila da se pridružuje europskim državama koje priznaju palestinsku državnost.


Premijer Robert Golob rekao je da se njegova vlada složila u odluci da prizna Palestinu i da će tu mjeru, vjerojatno sljedeći tjedan, dati parlamentu na konačno odobrenje, objavila je novinska agencija STA.


Slovenija slijedi put Irske, Norveške i Španjolske. Te su zemlje ranije ovaj tjedan službeno priznale neovisnu Palestinu. Švedska je taj potez napravila prije deset godina.


Više od 140 od ​​193 zemlje članice Ujedinjenih naroda priznaje Palestinu kao suverenu državu. Zapadnoeuropske zemlje i Sjedinjene Države dugo su bile iznimka.