Najkonzervativnija američka država

Iznimke nema ni kod silovanja: Zabranili su abortus i zaprijetili zatvorom u trajanju od deset do 99 godina

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Ovaj zakon Alabamu je pozicionirao kao najkonzervativniju američku državu kod pitanja pobačaja. U drugim državama s konzervativnim zakonima, uključujući i Alabami susjednu Georgiju, pobačaj je moguće legalno obaviti do šestog tjedna trudnoće.Senat u američkoj državi Alabama donio je zakon prema kojem je pobačaj proglašen – nezakonitim. U ovoj državi, dakle, nezakonito je obaviti abortus u bilo kojem stupnju trudnoće. Abortus će biti dopušten samo u slučaju kad je ženino zdravlje zbog trudnoće opasno ugroženo. Građanima koji se protive ovakvom zakonu ostala je nada da zakon srušiti Vrhovni sud.


Prema novom zakonu, koji je donijela većina što je čine republikanci, iznimka nije dopuštena čak niti u slučaju kad je trudnoća posljedica silovanja. Za liječnike koji pristanu obaviti abortus predviđena je kazna od deset do 99 godina zatvora. Žene koje se podvrgnu abortusu, s druge strane, neće biti izložene progonu.

Ovaj zakon Alabamu je pozicionirao kao najkonzervativniju američku državu kod pitanja pobačaja. U drugim državama s konzervativnim zakonima, uključujući i Alabami susjednu Georgiju, pobačaj je moguće legalno obaviti do šestog tjedna trudnoće.


Zakon je podijelio društvo u Alabami. Dok ga konzervativniji dio društva pozdravlja, onaj liberalniji dio zgrožen je ovakvim zakonskim rješenjem, zbog čega najavljuje da neće odustati od namjere njegovog rušenja.