Chiuso

‘Italija zatvorena’: Zemlja se probudila s drakonskim ograničenjima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Od danas su zatvoreni sve prodavaonice osim ljekarni, trgovina s hranom i kioska s novinama i osnovnim potrepštinamaRIM Talijani su se u četvrtak probudili s najstrožim ograničenjima dosad, nakon što je premijer Giuseppe Conte sinoć objavio nove, drakonske mjere za suzbijanje koronavirusa.


Od danas su zatvoreni sve prodavaonice osim ljekarni, trgovina s hranom i kioska s novinama i osnovnim potrepštinama.


Kafići i restorani, kojima je do sada bilo dozvoljeno da rade tijekom dana, od sada se mogu baviti samo dostavom hrane, a iznimke su zračne luke te željeznički i autobusni kolodvori. Također će raditi i banke i poštanski uredi.
Italija se bori s najtežom epidemijom koronavirusa nakon Kine. Prema posljednjim podacima, u Italiji je zaraženo 12.426 ljudi, a umrlo je 827.


Pekarnice u Rimu su se u četvrtak ujutro otvorile kako bi prodale kruh, mlijeko i peciva. Jedan od prodavača je rekao da nije bilo većih gužvi u odnosu na dan ranije. Na ulicama Vječnog Grada prometuje javni prijevoz, a viđena je tek nekolicina automobila.


U Genovi je promet također rijedak. Ispred dućana u redu čeka nekolicina ljudi udaljeni jedni od drugih znatno više od jednog metra.


La Repubblica je danas izašla s naslovnicom “Italija zatvorena”.


U srijedu navečer premijer Conte je upozorio svoje sugrađane da rezultate novih mjera u borbi protiv koronavirusa ne očekuju preko noći, nego tek za nekoliko tjedana.


Conte je dodao da neće biti prekinut javni prijevoz. Industrije i tvornice će moći nastavit proizvodnju pod uvjetom da poduzmu prikladne sigurnosne mjere za izbjegavanje zaraze, dodao je.