Prirodni imunitet

Istraživanje o delta varijanti: Preboljenje bolesti štitilo više od cjepiva

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Studija pokazuje da su osobe koje su prethodno preboljele covid-19 imale manju stopu zaraze od osoba koje su cijepljene, a nisu preboljele covid-19.Osobe koje su prethodno preboljele covid-19 bile su bolje zaštićene od delta varijante covida-19 od osoba koje su bile samo cijepljene, što pokazuje da je prirodni imunitet snažniji štit od cjepiva protiv te varijante covida-19, objavili su u srijedu zdravstveni dužnosnici Kalifornije i New Yorka.


Zaštita od delte bila je najveća kod pojedinaca koji su prethodno preboljeli covid-19 te su bili cijepljeni, a najmanja kod osoba koje nisu prethodno imale covid-19 niti su cijepljene, pokazuju rezultati studije.


Međutim, cijepljenje ostaje najsigurnija strategija protiv covida-19, navodi se u izvještaju objavljenom u tjednom pregledu o morbiditetu i mortalitetu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
“Podaci u tom izvješću ne mijenjaju naše preporuke o cijepljenju”, kazao je novinarima CDC-ov dr. Ben Silk, jedan od autora studije. “Znamo da je cijepljenje još uvijek najsigurniji način da se zaštite protiv covida-19”, dodao je.


Zdravstveni dužnosnici u Kaliforniji i New Yorku prikupili su za studiju podatke u razdoblju od svibnja do studenog kada je delta bila dominantna varijanta.


Studija pokazuje da su osobe koje su prethodno preboljele covid-19 imale manju stopu zaraze od osoba koje su cijepljene, a nisu preboljele covid-19.


To predstavlja značajnu promjenu u odnosu na razdoblje kada je alfa varijanta bila dominantna, kazao je Silk.


“Prije delte cijepljenje protiv covida-19 rezultiralo je boljom zaštitom od zaraze nego preživljavanje prethodne infekcije”, dodao je.


U ljeto i jesen 2021.,kada je delta bila dominantna, preboljenje je “pružalo veću zaštitu od infekcije nego cijepljenje”, istaknuo je.


Ograničenje studije je da je završena prije raširenog primanja “booster” doze, navodi Reuters.