Izvješće UN-a

Istraga potvrdila: Reutersovog novinara ubio je izraelski tenk

Hina

REUTERS

REUTERS

"Pucanje na civile, u ovom slučaju jasno identificirane novinare, predstavlja kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodnog prava", navodi se u izvješćuIzraelski tenk ubio je izvjestitelja Reutersa Issama Abdallaha u Libanonu prošle godine nakon što je ispalio dvije granate kalibra 120 mm na skupinu “jasno identificiranih novinara” što predstavlja kršenje međunarodnog prava, utvrdila je istraga UN-a o incidentu koji se dogodio 13. listopada.


Istraga Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL), sažeta u izvješću u koje je Reuters imao uvid, pokazuje da njihovo osoblje nije zabilježilo nikakvu razmjenu vatre preko granice između Izraela i Libanona više od 40 minuta prije nego što je izraelski tenk Merkava pokrenuo paljbu.


“Pucanje na civile, u ovom slučaju jasno identificirane novinare, predstavlja kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1701 (2006) i međunarodnog prava”, navodi se u izvješću UNIFIL-a.
“Procjenjuje se da nije bilo razmjene vatre preko Plave linije u vrijeme incidenta. Razlog za napade na novinare nije poznat”, dodaje se u izvješću na sedam stranica od 27. veljače.


Prema rezoluciji 1701, usvojenoj 2006. godine kako bi se okončao rat Izraela i libanonskih boraca Hezbollaha, UN-ove mirovne snage raspoređene su da nadziru prekid vatre duž crte razgraničenja od 120 kilometara, odnosno Plave linije između Izraela i Libanona.


U sklopu misije, snage UN-a bilježe kršenja primirja i istražuju najteže slučajeve.


Osim ubojstva Abdallaha, dvije tenkovske granate ranile su još šest novinara na mjestu događaja.


Upitan o izvješću UNIFIL-a, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Nir Dinar rekao je da je Hezbollah napao IDF blizu izraelskog kibuca Hanita 13. listopada. Odgovorio je na napad topničkom i tenkovskom vatrom kako bi uklonio prijetnju i nakon toga zaprimio izvješće o ranjenim novinarima.


“IDF žali zbog svake ozljede neumiješanih strana i ne puca namjerno na civile, uključujući novinare”, rekao je Dinar. “IDF smatra da je sloboda tiska od iznimne važnosti, dok pojašnjava da je boravak u ratnoj zoni opasan”. dodao je.


Rekao je da će Mehanizam za utvrđivanje činjenica i procjenu Glavnog stožera, koji je odgovoran za istragu iznimnih događaja, nastaviti proučavati incident.