Europol upozorava

Islamska država želi privući mlade žene u dobi između 16 i 25 godina

Hina

Reuters

Reuters

»Propaganda IS-a za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosjetljiviju skupinu i imaju pristup društvenim mrežama. Islamska država prilagodila se tom novom cilju«, rekao je na konferenciji za novinare Manuel Navarette, direktor Europskog centra za borbu protiv terorizma EuropolaDEN HAAG Džihadisti pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000., koje predstavljaju novu metu promidžbe Islamske države, objavio je u petak Europol.


Europska agencija za policijski suradnju sa sjedištem u Den Haagu objavila je izvješće a uz njega je izradila i portret žena za koje smatra da bi mogle biti meta IS-a, koji traži nove snage nakon pada kalifata u ožujku.


»Propaganda IS-a za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosjetljiviju skupinu i imaju pristup društvenim mrežama. Islamska država prilagodila se tom novom cilju«, rekao je na konferenciji za novinare Manuel Navarette, direktor Europskog centra za borbu protiv terorizma Europola.
Kroz godine, u očima džihadista mlade su žene dobile ofenzivniju ulogu, te nisu više zadužene samo za brigu za dom, djecu i supruga.


Kada je IS počeo gubiti teren, organizacija je počela tražiti od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao liječnice ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom.


Nakon pada kalifata u ožujku skupina je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja biti nazočna na internetu.


»Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put potencijalno velikim promjenama«, kaže se u izvješću Europola, u kojem se navodi i da postoji povećanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji broja uhićenih žena povezanih s aktivnostima terorizma.


Međunarodna zajednica suočena je s problemom oko 4000 žena i 8000 djece džihadista uhvaćenih ili ubijenih u Siriji i Iraku.