Najavljuju nove napade

Islamska država se oglasila o koronavirusu: ‘To je božja kazna tiranima i njihovim sljedbenicima’

Hina

Reuters

Reuters

Osoba na snimci, objavljenoj na internetskim stranicama militanata, za sebe je rekla da je glasnogovornik IS-a Abu Hamzah al-QuraishiIslamska država (IS) je poručila da je pandemija koronavirusa Božja kazna neprijatelja, po audio snimci objavljenoj u četvrtak na kojoj su džihadisti najavili i nove napade.


Osoba na snimci, objavljenoj na internetskim stranicama militanata, za sebe je rekla da je glasnogovornik IS-a Abu Hamzah al-Quraishi.


»Bog je poslao kaznu tiranima ovog doba i njihovim sljedbenicima… koja se ne može vidjeti golim okom«, rekao je aludirajući na covid-19.
»Danas smo zadovoljni zbog ove Božje kazne za vas«
To je treća takva snimka te terorističke skupine od imenovanja Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishija za novog vođu nakon što su specijalne snage SAD-a prošle godine ubile Abu Bakra al-Bagdadija.


Quraishi je na snimci pozvao borce IS-a da »pripreme sve svoje snage i budu što nemilosrdniji prema neprijateljima Boga i napadnu njihova mjesta«. »Ne dopustite da prođe i jedan dan a da ne učinite njihove živote groznima«.


On nije naveo neki određeni cilj ali je spomenuo zemlje u kojima je skupina aktivna, poput Sirije, Iraka i zapadne Afrike.


IS se od ubojstva Bagdadija pokušava regrupirati i razviti nove strategije, a prošle je godine nakon što je poražen u Iraku izgubio i znatan teritorij u Siriji.


Organizacija SITE Intelligence Group koje prati internetske stranice militanata ocijenila je da snimka izgleda autentična s obzirom te da glasnogovornik IS-a ponavlja tvrdnju džihadista da je covid-19 božja kazna.