Pogibija više od 300 ljudi

Islamska država preuzela odgovornost za napade na Šri Lanki

Hina

Reuters

Reuters

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u Šri Lanki u kojima je na Uskrs ubijeno najmanje 300 ljudi, objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, ne navodeći dokaze za tu tvrdnjuCOLOMBO Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u Šri Lanki u kojima je na Uskrs ubijeno najmanje 300 ljudi, objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, ne navodeći dokaze za tu tvrdnju.


Zamjenik šrilankanskog ministra obrane u utorak je rekao da su samoubilački napadi na crkve i luksuzne hotele »osveta za napad na muslimane u Christchurchu«, govoreći o napadima 15. ožujka na dvije džamije u kojima je ubijeno 50 ljudi.


Dodao je kako su za napade odgovorne dvije lokalne islamističke skupine – National Thawheed Jama’ath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim.
Vlada Šri Lanke u ponedjeljak je za napade optužila pokret NTJ, no istaknula je kako je ta skupina djelovala uz pomoć međunarodne terorističke mreže i kako će Colombo zbog toga tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenosi AFP.


NTJ je većinom nepoznata radikalna islamistička skupina iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s vandalizacijom budističkih spomenika.


Policija Šri Lanke dosad je uhitila 40 ljudi koje dovodi u vezu s napadima. Među njima je i Sirijac koji je uhićen »nakon ispitivanja lokalnih osumnjičenika«, rekao je glasnogovornik policije.


Po zadnjim podacima, koje prenosi Reuters, broj mrtvih u napadima na Uskrs porastao je na 321, a oko 500 je ranjenih. Glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac rekao je da je među ubijenima 45 djece.