Islamska država preuzela odgovornost za napad u Londonu

Hina

REUTERS

REUTERS

Sudesha Ammana policija je ustrijelila pošto je u nedjelju izbo ljude na užurbanoj londonskoj ulici.Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad nožem u Londonu, priopćila je u ponedjeljak novinska agencija te skupine Amaq.


»Izvršitelj napada u četvrti Streatham u južnom Londonu je borac IS-a koji je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja«, stoji u priopćenju.


Sudesha Ammana policija je ustrijelila pošto je u nedjelju izbo ljude na užurbanoj londonskoj ulici.
Bio je 2018. zatvoren zbog terorističkih aktivnosti i pušten nakon odsluženja polovine trogodišnje zatvorske kazne.


Amman je hvalio IS, raspačavao al Qaidine materijale na internetu i poticao svoju djevojku da roditeljima odrubi glavu. U vrijeme napada bio je pod nazorom britanskih službi.


Premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak strože zakone za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu koji je počinio taj osuđenik za islamistički terorizam prerano otpušten iz zatvora.


Britanski političari nekoliko su puta pozivali da se zakoni za osumnjičenike povezane s terorizmom pooštre. Ovaj poziv se ubrzao pošto je u studenome bivši zatvorenik ubio dvoje ljudi i ranio još troje prije nego što ga je policija ustrijelila u blizini londonskog mosta.


U trenutku kad se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam, Amman je imao 17 godina i živio je s majkom i mlađom braćom i sestrama, rekle su vlasti. Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u travnju 2018. te su ga mjesec dana poslije naoružani policajci uhitili u sjevernom Londonu.


Kad je policija pregledala njegovo računalo i mobitel, pronašli su da je skidao materijale o izradi eksplozivnih naprava i izvođenju terorističkih napada, rekli su tužitelji.


U prosincu 2017. Amman je objavio fotografiju vođe Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadija, koji je ubijen u listopadu tijekom napada američkih snaga u Siriji, a bratu je u poruci poslao poruku »da je Islamska država tu da ostane.«


Također je Jazidkinje, pripadnice kurdske etnoreglijske skpine koju je Islamska država brutalno progonila, opisao kao robinje i tvrdio da je Kuran omogućio da ih se siluje.


Policija je rekla da je podijelio internetsko izdanje Al-Kaidina časopisa sa svojom obitelji, a u raspravi o školi s bratom napisao je da bi se »najradije raznio«.