Saveznici tvrde

Islamska država je stvar prošlosti? Nekadašnji strah i trepet cijelog svijeta tek je “sjena onoga što su bili”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Koalicija je do sada temeljila svoje planove na opasnosti od obnove IS-a, ali "sada se do toga udaljavamo, jer se to ne događa", objasnio je general Ekeman novinarima u PentagonuMeđunarodna protudžihadistička koalicija više se ne boji uspona skupine Islamska država (IS) u Iraku, koja je “tek sjena onoga što je nekoć bila”, izjavio je Kenneth Ekman, drugi čovjek koalicijskih snaga.


Zamjenik zapovjednika koalicijskih snaga u Iraku Ekman je na konferenciji za novinare rekao da su svjesni da IS neće nikada biti u potpunosti iskorijenjena, no da će koalicija moći smanjiti vojnu nazočnost u zemlji sljedećih mjeseci.


Koalicija je do sada temeljila svoje planove na opasnosti od obnove IS-a, ali “sada se do toga udaljavamo, jer se to ne događa”, objasnio je general Ekeman novinarima u Pentagonu.
“Primjećuje se regresija IS”, dodao je vojni dužnosnik. “Teško pronalaze zaklon i u ruralnim područjima. Njihovi čelnici, financije, logistika i mediji su tek sjena onoga što su bili”.


“Jedan od znakova uspjeha je da IS ne može kontrolirati teritorij”, nastavio je.


“Sada je cilj zadržati IS na toj razini i iračka vojska je već jača od njih, što će omogućiti zemljama koalicije da smanje broj vojnika na terenu”, nastavio je američki general.


Nekoliko vojnih baza je već vraćeno iračkoj vojsci, a veliki kamp za obuku u Besmaji, blizu Bagdada bit će predan u subotu, najavio je.


On je objasnio da će se američke snage, najbrojnije u koaliciji u Iraku i Siriji “polako smanjivati u uskoj suradnji s iračkom vladom”.


Sjedinjene Države službeno imaju 5.200 vojnika u Iraku. Pentagon više ne iznosi podatke o broju američkih vojnika na sjeveroistoku Sirije.