El Shafee el-Sheikh

IS-ov “Beatle” osuđen na doživotni zatvor u SAD-u, okrutno je mučio i odrubljivao glave taocima

Hina

Foto Screenshot Alexandria Sheriff's Office

Foto Screenshot Alexandria Sheriff's Office

El Shafee el-Sheikh (34), s bradom, velikim naočalama i crnom maskom, bez emocija je dočekao presuduPripadnik “Beatlesa”, terorističke ćelije džihadističke skupine Islamske države (IS) poznate po otmicama, mučenju i odrubljivanju glava zapadnih talaca u Siriji, osuđen je u petak na doživotni zatvor na američkom sudu.


El Shafee el-Sheikh (34), s bradom, velikim naočalama i crnom maskom, bez emocija je dočekao presudu na sudu u Alexandriji, blizu glavnog grada Washingtona.


Ono što je učinio El Shafee el-Sheikh “može se samo opisati kao strašno, barbarsko, nasilno, okrutno i, naravno, zločinačko”, rekao je savezni sudac T.S. Ellis obrazlažući svoju odluku: osam kazni doživotnog zatvora za ubojstvo četvorice Amerikanaca.
Njegovi su branitelji najavili žalbu i zatražili da ga se ne pošalje u zatvor visoke sigurnosti u Florenceu, u Coloradu, što je sudac odbio.


El-Sheikha su snage sirijskih Kurda uhvatile 2018. U travnju ga je građanska porota proglasila krivim nakon suđenja u kojemu je na vidjelo izašao sadizam “Beatlesa”.


Britanac Aine Davis, osumnjičen da je četvrti član te terorističke ćelije, uhićen je u srijedu u Velikoj Britaniji nakon je doletio iz Turske.


Vođa “Beatlesa” Mohammed Emwazi, poznat kao Jihadi John, ubijen je u Siriji u napadu dronom 2015. Druga dva člana skupine, uključujući el-Sheikha, nalaze se u pritvoru u SAD-u nakon što su ih zarobile kurdske snage u Siriji 2018.


BBC je objavio kako se pretpostavlja da se ćelija ‘Beatlesa’ sastojala od četiri člana – koji su svi odrasli u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se prijavili da se bore za IS u Siriji i završili kao čuvari zapadnih talaca.


Američke vlasti priopćile su da je skupina ubila 27 talaca, odrubivši nekoliko glava.