Pesnica teokracije

Iranski ‘Čuvari revolucije’: Vojnik je od aviona mislio da je krstareća raketa. Preuzimamo punu odgovornost

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

General Salami je bio pozvan svjedočiti u parlamentu nakon što su iranske oružane snage u subotu priznale da su greškom srušile ukrajinski civilni zrakoplov u srijedu, samo nekoliko sati nakon iranskih raketiranja baza u Iraku.TEHERAN – Zapovjednik Čuvara revolucije, iranske ideološke vojske, izjavio je danas da svrha napada 8. siječnja na američke ciljeve u Iraku nije bila ubiti neprijateljske vojnike.


“Naš cilj nije bio ubiti neprijateljske vojnike, to nije bilo važno”, rekao je general bojnik Hosein Salami na zatvorenoj sjednici iranskog parlamenta, prema video isječku koji je prikazala državna televizija.


“Cilj je bio materijalno uništenje izazvano ispaljivanjem raketa, jer smo željeli pokazati da smo nadmoćniji od neprijatelja i da možemo napasti bilo koju točku koju izaberemo”, dodao je glavni zapovjednik Čuvara revolucije.
Osmog siječnja rakete su bile ispaljene na dvije baze kojima se koriste američke snage na zapadu i sjeveru Iraka u znak odmazde za likvidaciju generala Kasema Sulejmanija, ubijenog u američkom zračnom napadu 3. siječnja u Bagdadu.


U tim napadima nije bilo žrtava.


General Salami je bio pozvan svjedočiti u parlamentu nakon što su iranske oružane snage u subotu priznale da su greškom srušile ukrajinski civilni zrakoplov u srijedu, samo nekoliko sati nakon iranskih raketiranja baza u Iraku.


Zapovjednik zrakoplovnih snaga Čuvara revolucije preuzeo je “punu odgovornost” za rušenje ukrajinskog aviona objasnivši da je vojnik avion zamijenio za krstareću raketu i tako izazvao pad ukrajinskog Boeinga 737 pri čemu je poginulo svih 176 osoba.


Iran je pozvao strane stručnjake, posebice iz Kanade, Sjedinjenih Država, Ukrajine i Francuske na sudjelovanje u istrazi.


“Ništa nismo dirali, ni premiještali ostatke zrakoplova”, jamčio je general Salami zastupnicima.