Vrhovni vođa

Iran zabranio uvoz američkih i britanskih cjepiva, uz potpuno suludo objašnjenje

Hina

Foto WANA via Reuters

Foto WANA via Reuters

"Uvoz američkih i britanskih cjepiva u zemlju je zabranjen. Oni su potpuno nepouzdani. Ne bi bilo nevjerojatno da žele kontaminirati druge nacije", rekao je HameneiIranski vrhovni vođa zabranio je u petak uvoz cjepiva protiv covida-19 iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, opisavši te zapadne sile “nepouzdanima” u vrijeme dok se zaraza koronavirusom širi u najteže pogođenoj zemlji Bliskog istoka.


Ajatolah Ali Hamenei optužio je dvije zapadne zemlje i dugogodišnje neprijatelje Islamske Republike da možda nastoje proširiti zarazu u druge zemlje.


Dodao je da će Iran nabaviti cjepiva “iz drugih pouzdanih područja”. Nije naveo detalje, ali su mu Kina i Rusija saveznice.
“Uvoz američkih i britanskih cjepiva u zemlju je zabranjen. Oni su potpuno nepouzdani. Ne bi bilo nevjerojatno da žele kontaminirati druge nacije”, rekao je Hamenei u televizijskom prijenosu.


Dodao je da se ne može vjerovati ni francuskim cjepivima zbog skandala 1980-ih i 1990-ih kada su se stotine oboljelih od hemofilije zarazili HIV-om nakon transfuzije zaraženom krvlju.


Iran je krajem prošlog mjeseca pokrenuo klinička ispitivanja svog kandidatskog cjepiva i rekao da će to pomoći zemlji da pobijedi pandemiju koronavirusa unatoč američkim sankcijama koje utječu i na mogućnost Irana da uveze cjepiva.


Iran je potvrdio više od 1,2 milijuna zaraza i više od 55.000 mrtvih, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.


Napetosti Teherana i Washingtona porasle su 2018. kada je američki predsjednik Donald Trump izašao iz nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama iz 2015 i vratio Iranu sankcije.


Iran je u znak odmazde na američke sankcije postepeno kršio uvjete nuklearnog sporazuma. Izabrani američki predsjednik Joe Biden obećao je povratak SAD-a sporazumu ako Iran bude u potpunosti poštovao dogovorene uvjete.


Hamenei je rekao da Teheranu nije cilj da se Washington što prije vrati u sporazum, već da se odmah ukinu sankcije Islamskoj Republici.